NWO stelt een bedrag van 3,3 miljoen euro beschikbaar voor onderzoek naar droogte in de bebouwde omgeving. De onderzoeksfinancier wil daarmee overheden handvaten bieden om de droogteproblematiek aan te pakken. Er wordt een nieuw consortium van kennisinstellingen en andere maatschappelijke partijen gevormd om samen het onderzoeksproject uit te voeren.
Hiervoor is de call Droogte in de bebouwde omgeving (DroBE) geopend. Het onderzoek is onderdeel van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) die NWO uitvoert. Het doel is het ontwikkelen van kennis en handelingsperspectieven voor decentrale overheden, werkveld en bewoners om tot een klimaatbestendige gebouwde omgeving te komen.
Het onderzoek moet meer inzicht opleveren in de risico’s en potentiële schade door droogte. Ook worden maatregelen onder de loep genomen. Een belangrijke vraag daarbij is: wat zijn de kosten, baten en bijkomende voordelen? DroBE heeft thematische raakvlakken met het NWA-programma Klimaatadaptatie en gezondheid waarin twee consortia onderzoek doen, maar is daarop geen vervolg.
Twee fasen
Voor de NWA-call is in totaal 3,3 miljoen euro beschikbaar. De aanvraagprocedure bestaat uit twee fasen. In fase 1 kunnen kennisinstellingen en hun samenwerkingspartners tot en met 17 oktober een deelaanvraag indienen. Zij beschrijven op hoofdlijnen op welke kennisvragen deze aanvraag ingaat en hoe hiermee wordt bijgedragen aan de doelen en impact van de call.
De deelaanvraag richt zich op ten minste twee van de vier kennislacunes: droogte en stedelijke waterhuishouding, effecten van droogte, governance van droogte en handelingsperspectieven voor omgang met droogte. Op 12 september organiseert NWO een informatie- en netwerkbijeenkomst over de call en de procedure.
Naar gezamenlijk consortium
Een externe onafhankelijke beoordelingscommissie selecteert vervolgens een aantal kennisinstellingen en partijen waarmee verder wordt gegaan. Zij worden in fase 2 samengevoegd tot één multidisciplinair consortium dat representatief is voor de brede kennisketen. Het consortium stelt een volledige aanvraag voor het onderzoek op. Die kan uiterlijk op 24 mei 2024 worden ingediend.