secundair logo knw 1

Foto: HKT

NWO stelt een bedrag van 3,3 miljoen euro beschikbaar voor onderzoek naar droogte in de bebouwde omgeving. De onderzoeksfinancier wil daarmee overheden handvaten bieden om de droogteproblematiek aan te pakken. Er wordt een nieuw consortium van kennisinstellingen en andere maatschappelijke partijen gevormd om samen het onderzoeksproject uit te voeren.

Hiervoor is de call Droogte in de bebouwde omgeving (DroBE) geopend. Het onderzoek is onderdeel van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) die NWO uitvoert. Het doel is het ontwikkelen van kennis en handelingsperspectieven voor decentrale overheden, werkveld en bewoners om tot een klimaatbestendige gebouwde omgeving te komen.

Het onderzoek moet meer inzicht opleveren in de risico’s en potentiële schade door droogte. Ook worden maatregelen onder de loep genomen. Een belangrijke vraag daarbij is: wat zijn de kosten, baten en bijkomende voordelen? DroBE heeft thematische raakvlakken met het NWA-programma Klimaatadaptatie en gezondheid waarin twee consortia onderzoek doen, maar is daarop geen vervolg.

Twee fasen
Voor de NWA-call is in totaal 3,3 miljoen euro beschikbaar. De aanvraagprocedure bestaat uit twee fasen. In fase 1 kunnen kennisinstellingen en hun samenwerkingspartners tot en met 17 oktober een deelaanvraag indienen. Zij beschrijven op hoofdlijnen op welke kennisvragen deze aanvraag ingaat en hoe hiermee wordt bijgedragen aan de doelen en impact van de call.

De deelaanvraag richt zich op ten minste twee van de vier kennislacunes: droogte en stedelijke waterhuishouding, effecten van droogte, governance van droogte en handelingsperspectieven voor omgang met droogte. Op 12 september organiseert NWO een informatie- en netwerkbijeenkomst over de call en de procedure.

Naar gezamenlijk consortium
Een externe onafhankelijke beoordelingscommissie selecteert vervolgens een aantal kennisinstellingen en partijen waarmee verder wordt gegaan. Zij worden in fase 2 samengevoegd tot één multidisciplinair consortium dat representatief is voor de brede kennisketen. Het consortium stelt een volledige aanvraag voor het onderzoek op. Die kan uiterlijk op 24 mei 2024 worden ingediend.
 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie
Is dit niet wat eenzijdige berichtgeving? Op Wikipedia staat te lezen: "Op 29 mei 2024 werd bekend dat door The Ocean Cleanup voor de 100e keer plastic afval uit de Grote Oceaan gehaald is. In totaal werd er met die 100 keren 385.000 kilogram opgevist" waarbij wordt verwezen naar nu.nl. Zelfs als de 11,5 miljoen kilo gehaald is (30 keer zo veel als in het geciteerde bericht) dan is dat nog steeds geen 1 procent van de geschatte hoeveelheid plastic in de oceanen (2-8 miljoen ton, volgens schattingen VN). Maar wat voor ons technologen denk ik zeer interessant is en ook in dit vakblad aandacht verdient, zijn de onbedoelde mogelijke schadelijke effecten voor het zeeleven. Hierover is een congres in Liverpool geweest in 2020. Mogelijk is er inmiddels meer onderzoek naar gedaan. In een artikel uit 2020 legde De Correspondent bloot welke keerzijdes er aan een goedwillende techniek als de Ocean Cleanup kunnen zitten en het spanningsveld tussen iets willen oplossen en de vraag voldoende breed in kaart hebben (https://decorrespondent.nl/11379/niemand-weet-welk-probleem-the-ocean-cleanup-eigenlijk-oplost/4ab9e62f-1927-0845-3b42-426dba6ac6b3). Een hoekje ethiek der techniek zou niet misstaan in een vakblad als H2O, lijkt me.
Leuk verhaal maar het klopt niet, helemaal niet. Ik woon al 72 jaar in de lage uiterwaard  bij km paal 951 en sinds RvdR  ( 2012) komt er meer water door de IJssel . Kom maar eens een middagje praten dan leg ik uit.
Because it's somebody elses computer you can blame someone else? :-) Lekker makkelijk. De burger weer opzadelen met extra kosten die door mensen die het beleid maken en zelf waarschijnlijk de rekening niet hoeven te betalen :-)