Drinkwaterbedrijf Oasen sleept chemisch bedrijf Chemours en de provincie Zuid-Holland voor de rechter.
In april werd de vergunning voor het lozen van GenX in de rivier de Merwede teruggebracht van 6400 kilo per jaar tot 2035 kilo per jaar. Oasen wil dat het bedrijf in Dordrecht substantieel minder van het omstreden GenX mag lozen, of betaalt voor de extra zuiveringsinspanningen die nodig zijn om GenX volledig uit het water te halen. Dat schrijft Oasen op haar website.
Op dit moment kunnen lozingen geen kwaad voor de kwaliteit van het drinkwater, stelt het drinkwaterbedrijf. Om dat zo te houden wil Oasen toch dat de lozingen worden teruggedrongen. Het risico bestaat namelijk dat de stof na verloop van tijd toch bij of boven de veilige norm komt. Om GenX uit het water te kunnen filteren, zou Oasen miljoenen moeten investeren in extra zuiveringsinspanningen. Het drinkwaterbedrijf vindt dat die kosten door de vervuiler moeten worden betaald. De provincie Zuid-Holland is als verlener van de vergunning bij de rechtszaak betrokken.
Chemours maakte vorige maand bekend te willen investeren in een proefinstallatie om de lozing van GenX terug te dringen.
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving. Op het blog https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen