secundair logo knw 1

De geiten en schapen hebben de taken goed verdeeld I foto: Hoogheemraadschap van Delfland

Het Hoogheemraadschap van Delfland zet in het duingebied van Kijkduin geiten en schapen in om woekerende planten te bestrijden. Deze natuurlijke vorm van beheer heeft de prijs Pro Flora et Securitate gekregen.

De onderscheiding is een fijne opsteker en welverdiend voor de dieren en hun hoeders, meldt het Hoogheemraadschap van Delfland. De geiten en schapen grazen sinds het voorjaar van 2019 in Kijkduin en dragen daarmee bij aan de biodiversiteit en waterveiligheid. Delfland had met zo’n kudde eerder al goede ervaringen opgedaan bij ’s-Gravenzande.

Pro Flora et Securitate (‘Voor Planten en Veiligheid’) is vijf jaar geleden in het leven geroepen door Peter Glas, op dat moment watergraaf van Waterschap De Dommel. Hij wilde ermee stimuleren dat meer dijken in de lente en zomer een bloemrijke vegetatie hebben. Toen Glas deltacommissaris werd, is het stokje overgenomen door zijn opvolger Erik de Ridder. 

De onderscheiding is inmiddels meer dan tien keer voor uiteenlopende initiatieven toegekend. Daar komt nu de grazende kudde van veertien geiten en veertien schapen in de duinen bij Kijkduin bij. Zij beheren volgens Delfland het duinlandschap op een natuurlijke en dynamische manier door precies de juiste woekerende planten weg te eten.

De dieren hebben de taken verdeeld. De geiten vreten eerst duindoorns, duizendknoop en onkruid en schapen grazen daarna het gras weg. De wind krijgt zo vrij spel om zand te verplaatsen. Daardoor kunnen de duinen meegroeien met de stijgende zeespiegel. Er is tevens een sociaal aspect aan de inzet van de kudde. De dieren worden behalve door een professionele herder ook begeleid door een aantal bewoners van een zorginstelling en de Hollandse landgeiten komen van een zorgboerderij.

Aanvulling
Niet alleen het initiatief van Hoogheemraadschap van Delfland viel in de prijzen. Ook Hoogheemraadschap van Rijnland, Waterschap Aa en Maas en Waterschap Rivierenland ontvingen de onderscheiding Pro Flora et Securitate. Van Rijnland is de Zijldijk in Warmond bekroond. Op deze ‘flowerpowerdijk’ gaan veiligheid en zaaigoed voor wilde bijen goed samen.

 

MEER INFORMATIE
Delfland over de onderscheiding
Rijnland over bloemrijke Zijldijk
Toekenning aan HHNK in 2019
Drie bloemrijke dijken in 2018 bekroond
Factsheet bloemrijke sterke dijken 

 

-advertentie-

 

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie