secundair logo knw 1

V.l.n.r. Sander Mager (Waterschap Amstel, Gooi en Vecht), Hans Schouffoer (Hoogheemraadschap van Rijnland), Marjan Leijen (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier) en Gertjan de Joode (Eteck) bij de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst. Foto AGV

Wat zijn de gevolgen van aquathermie voor het onderwaterleven? Om een antwoord op deze vraag te vinden, is Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) een onderzoek begonnen bij de Sloterplas in Amsterdam Nieuw-West. Thermische energie uit oppervlaktewater (TEO) is het streven, maar liefst wel ecologisch verantwoord.

Het waterschap ziet TEO als een duurzaam en belangrijk alternatief voor aardgas. Hiervoor wordt in de zomer warmte uit het oppervlaktewater gewonnen en opgeslagen in de bodem. In de winter wordt deze warmte gebruikt om gebouwen te verwarmen. De koude die daarbij vrijkomt, wordt ook weer in de bodem opgeslagen om er zomers gebouwen mee te koelen.

2609 Jasper StroomJasper StroomMaar wat het effect is op de organismen die door een TEO-installatie worden gepompt, zoals zoöplankton, daarover is weinig bekend. "Er is een grote kennisleemte", zegt ecoloog Jasper Stroom van AGV. "Deltares heeft wel een literatuurstudie gedaan, maar daar is eigenlijk niets uitgekomen. Dus wat wij ook gaan vinden, het is altijd belangrijke informatie."

AGV doet het onderzoek samen met het Hoogheemraadschap van Rijnland, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en energieleverancier Eteck. Ook Rijkswaterstaat en STOWA zijn erbij betrokken.

Kleurstof
Het doel is meer inzicht te krijgen in wat er nodig is om het onderwaterleven voor de eventuele gevolgen van aquathermie te beschermen. "De Sloterplas bevat 13 miljoen kuub water", vertelt Stroom. "Voor TEO is de warme bovenlaag interessant, dat is ongeveer de helft van het totaal. Als de TEO-potentie volledig wordt benut, wordt deze hoeveelheid water in drie maanden door het pompsysteem gejaagd."

Dat is nu niet het geval. Voor het onderzoek heeft AGV aan de oever van de Sloterplas een supermoderne proefinstallatie geplaatst, die bestaat uit twee containers met drie verschillende kleinschalige TEO-installaties. Zo kunnen verschillende configuraties van voorfilters en warmtewisselaars getest worden op de directe effecten op aquatische organismen.

"Alle organismen kleiner dan 5 millimeter kunnen de installatie in", zegt Stroom. "Na monstername doen wij er een kleurstof bij en als die wordt opgenomen leeft het organisme nog. Dat doen we bij de verschillende processtappen in de installatie: de pomp, het voorfilter en de warmtewisselaar. Het gaat er dus letterlijk om of het organisme een kleur krijgt."

Afweging maken
Deze gegevens, die door onderzoekers met een AI-systeem worden geanalyseerd, moeten uiteindelijk een database opleveren die aangeeft welke organismen onder welke omstandigheden de tocht door een TEO wel of niet overleven.

Op de uitkomsten van het onderzoek, die in 2026 worden verwacht, wil Stroom niet vooruitlopen. "We hebben al eerder een klein testje gedaan en daaruit bleek dat de sterfte, afhankelijk van de soort, sterk varieerde", vertelt hij.

"Maar ik heb goede hoop dat we door te spelen met de techniek, bijvoorbeeld met verschillende filters of kleinere temperatuurverschillen, tot goede resultaten kunnen komen. In elk geval beschikken we dan over voldoende kennis om een afweging te kunnen maken."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.