secundair logo knw 1

Beeld: Irene Goede Illustraties

Is het in kustgebieden haalbaar om op grote schaal ondergronds zoet water op te slaan? Dat gaan Arcadis, Deltares en KWR samen onderzoeken.

De onderzoeksinstituten richten zich op de mogelijkheden van berging in de regio Den Haag, Westland en Rotterdam. De opdracht komt onder meer van de drinkwaterbedrijven Dunea en Evides, het Hoogheemraadschap van Delfland en de provincie Zuid-Holland. Halverwege 2018 zijn de resultaten bekend. Het onderzoek maakt onderdeel uit van het TKI-Watertechnologieproject COASTal Aquifer storage and Recovery (COASTAR). Hierbij staat de zoetwatervoorziening in kustgebieden centraal.

Met het onderzoek wordt een nieuwe weg ingeslagen, vertelt Esther van Baaren, senior onderzoeker en adviseur zoetwatervoorziening bij Deltares. “Op heel veel plaatsen zijn er al kleinschalige oplossingen, meestal op initiatief van een ondernemer. Verder hebben drinkwaterbedrijven hun strategische voorraad in de duinen. Maar daarbuiten wordt nergens in ons land zoet water op grote schaal in de ondergrond opgeslagen.”

Zo’n maatregel kan bijdragen aan een goed waterbeheer, aldus Van Baaren. “Het Nederlandse watersysteem komt steeds meer onder druk te staan door de klimaatverandering. We zijn nog steeds zoekende hoe we hiermee het beste omgaan. Denk onder meer aan hoe we water tijdens droogte zo goed mogelijk kunnen verdelen en verzilting van de grond kunnen tegengaan. Grootschalige zoetwaterberging is een interessante mogelijkheid om juist het water van natte perioden aan te wenden. Je slaat dan het neerslagoverschot onder de grond op om het water in een droge periode te gebruiken.”

Een extra uitdaging vormt de zoute ondergrond van kustgebieden, stelt Van Baaren. “Je moet voorkomen dat zoet en zout water zich vermengen. Hiervoor zal je een slimme oplossing moeten bedenken. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van het feit dat zoet water blijft drijven op zout water. Ook maakt opschaling de ondergrondse opslag robuuster.”

De onderzoekers gaan op zoek naar geschikte locaties in de regio Den Haag, Westland en Rotterdam. Daarbij spelen vragen een rol als: welke partij is geïnteresseerd in de berging op een bepaalde plek, bijvoorbeeld een drinkwaterbedrijf of een cluster van boeren? Hoe organiseer je de opslag en levering van zoet water? Wat is de businesscase? Van Baaren: “Wij stellen een soort roadmap op. Hierin zijn alle puzzelstukjes opgenomen.”

Het project COASTAR heeft nog een tweede spoor, zegt Van Baaren. “We verkennen het onttrekken en ontzilten van brak grondwater. Dat zorgt voor continue beschikbaarheid van zoet water. De kwaliteit hiervan is zeer goed en de prijs concurrerend. Door het brakke water op strategische plekken te onttrekken, wordt ook verdere verzilting van de ondergrond en het oppervlaktewater tegengegaan.”

Volgens Van Baaren kunnen de Nederlandse ervaringen als voorbeeld dienen voor veel andere landen. “Vooral voor Deltagebieden met een zoute ondergrond. We kunnen een integraal pakket aanbieden met onder meer de techniek, organisatie en kosten van grootschalige ondergrondse zoetwateropslag. Een interessant exportproduct.”

Kijk hier voor meer informatie.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”