secundair logo knw 1

Foto Stichting zilte zones

In polder Wassenaar op Texel gaat Wageningen Marine Research onderzoeken of het mogelijk is op grote schaal en binnen een integraal, circulair systeem, zeewier, kokkels en garnalen te kweken in verzilte gebieden. “We willen de basis leggen voor een nieuwe businesscase voor aquacultuur.”

Reinier Nauta 180 vk Reinier Nauta“Verzilting is een groot probleem, in Nederland en ver daarbuiten”, stelt Reinier Nauta, projectleider bij Wageningen Marine Research. “Grote gebieden raken langzaam ongeschikt voor traditionele landbouw. We willen onderzoeken of het mogelijk is om op deze zilte grond toch hoogwaardig voedsel te verbouwen en wat de voorwaarden daarvoor zijn.”

De pilot die Wageningen Marine Research samen met meerdere projectpartners in een buitendijkse polder op Texel gaat starten, zal lopen tot 2024. In polder Wassenaar was eerder al testlocatie aangelegd vanuit een bedrijf dat zich richtte op experimentele voedselvoorziening op zilte grond. “Dat bedrijf hield zich hoofdzakelijk bezig met landbouw, maar we waren onder hun vlag ook al gestart met mariene aquacultuur. Deze pilot is tegelijk een voortzetting en een uitbreiding van dat oudere initiatief.”

Nauta heeft daarbij een circulaire en integrale aanpak voor ogen. “Zout water stroomt de polder binnen. Het zeewier en natuurlijke micro-algen halen voedsingsstoffen uit het water. Dat is vervolgens voedsel voor kokkels en dieren zoals garnalen, die leven van de dierlijke en plantaardige resten. Eerder experimenten van het NIOZ en private bedrijven waren gericht op aquacultuur van bijvoorbeeld kokkels of zeewier. Wij proberen dit nu samen te brengen in één systeem.”

De polder is voorzien van hevel. Daardoor kan een gecontroleerde getijden werking in de polder gecreëerd worden. Nauta: “We proberen de natuur na te bootsen met de omstandigheden in de polder, maar ook door zonder pesticiden en andere hulpstoffen te werken. Tegelijkertijd willen we wel hoogwaardige producten opleveren om daarmee de basis te kunnen leggen voor een sluitende businesscase voor aquacultuur.”

Behalve in de Texelse polder te bewijzen dat mariene aquacultuur een rol kan spelen in zilte gebieden, hoopt Nauta ook dat dit onderzoek de vele aanwezige kennis op dit gebied samen kan brengen. “Dat is nodig om dit onderwerp verder te brengen. Niet alleen voor ons, maar ook voor gebieden in het buitenland die kampen met verzilting, maar niet de Nederlandse middelen hebben om daar mee om te gaan. In Nederland zit heel veel kennis. Maar het is vaak versnipperd. Binnen deze pilot hopen we ook die gefragmenteerde kennis te verbinden en te gebruiken.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”