secundair logo knw 1

Het herstellen van riffen werkt. Twee jaar na de aanleg is zowel de koraalbedekking van kunstriffen als de biodiversiteit op het niveau van natuurlijke koraalriffen in de omgeving. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR). ‘We dachten dat er 10 jaar nodig zou zijn, maar het blijkt veel sneller te gaan.’

De laatste 30 jaar is bijna de helft van al het koraal in de oceanen wereldwijd verdwenen. Dit terwijl koraalriffen belangrijk zijn als kraamkamer voor veel onderwaterleven, bijdragen aan de biodiversiteit en een rol kunnen spelen bij de kustbescherming. Dat maakt het beschermen van koraalriffen belangrijk, maar er wordt ook gewerkt aan nieuwe technieken als koraalrestauratie.

ronald osingaRonald OsingaSamen met de Stichting REEFolution en lokale organisaties werken onderzoekers van de WUR aan een project voor de kust in Zuidoost Kenia Kenia waarbij sinds 2016 meer dan vijfduizend vierkante meter rif terug is geplaatst. “Juist de samenwerking met de stichting en lokale organisaties heeft het project een succes gemaakt, want dit was niet mogelijk geweest zonder draagvlak onder de lokale bevolking”, zegt projectleider Ronald Osinga, universitair docent aan de WUR.

De methode om nieuwe riffen aan te leggen bestond uit twee stappen. Kleinere koraaldelen worden opgekweekt tot volwassen kolonies en vervolgens vastgezet op kunstmatige structuren op de zeebodem. Osinga: “Over het opkweken van koraaldelen bestond al veel kennis. Over de tweede stap, het vastzetten op de zeebodem, was nog veel minder bekend. De afgelopen jaren hebben we daar veel over geleerd.”

De meest succesvolle methode blijkt volgens Osinga om aan te sluiten bij de lokale ecologie. “Je wilt niet dat je nieuwe rif meteen wordt leeggegeten door predatoren. Dus probeer je te spelen met de structuren en ervoor te zorgen dat je herbivoren aantrekt om het koraal schoon te houden en snel te laten groeien, terwijl je de predatoren op afstand houdt.”

Dat kan door te variëren in de hoogte of door zones te plaatsen met koraalsoorten die predatoren niet aantrekkelijk vinden. “De specifieke oplossing die in Kenia werkt, hoeft elders niet te werken, maar deze principes gelden wel voor alle plekken waar je zou willen werken aan rifherstel.”

Osinga verwacht dat het nieuw aangelegde rif de komende jaren verder zal herstellen. Om zich daarvan te vergewissen, zal de situatie ter plekke de komende jaren nog nauwkeurig gemonitord worden. “Vaak wordt er iets geïnstalleerd en ebt de aandacht daarna weg. Monitoring is niet sexy, maar wel ontzettend belangrijk om gerichte en succesvolle ingrepen te kunnen doen.”

Het project is volgens Osinga uiteindelijk succesvol als de bio- en visdiversiteit volledig op het juiste niveau terugkeert en er ook een positief effect in dit opzicht in de omgeving van de riffen waar te nemen valt. “Idealiter zou je bijvoorbeeld zien dat de visstand toeneemt en de lokale bevolking weer meer kan vissen. Daarvoor zullen we wel meer rif moeten bouwen, maar omdat we de juiste methode hebben gevonden kunnen we ook sneller gaan in de komende periode.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”