Op 1 september ging het nieuwe onderzoeksprogramma 'Contaminants of Emerging Concern' van start. Het programma, opgezet om de kennis over de aanwezigheid, risico’s en verwijdering van chemische stoffen in de waterketen te vergroten, is een samenwerking van de kennisinstellingen NWO-TTW, STOWA, KWR en TKI Watertechnologie.
Wereldwijd worden steeds meer chemische stoffen geproduceerd en gebruikt. Vaak gaat het om lastig uit het water te filteren stoffen als medicijnresten, antibiotica en gewasbeschermingsmiddelen. "Deze zogenaamde opkomende stoffen willen we met dit onderzoek analyseren, monitoren, hun effecten op mens en milieu beoordelen en mogelijke maatregelen voorstellen," vertelt Annemarie van Wezel die via KWR en de Universiteit Utrecht (UU) bij het programma is betrokken.
Het huidige onderzoek naar opkomende stoffen is volgens Van Wezel vaak gericht op de kortere termijn. Het programma ‘Contaminants of Emerging Concern’, waarvoor door de deelnemende instituten drie miljoen euro beschikbaar is gesteld, is daarom breed opgezet. "Het bevat vijf onderzoeksprojecten en zal vier of vijf jaar lopen. Door de komende jaren toegepast wetenschappelijk onderzoek naar opkomende stoffen in het water te doen, willen we de aanwezige kennis een echte boost geven."
KWR voert de kwaliteitsborging van de volledige analytische procedure uit. Van Wezel is, vanuit de UU, betrokken bij een van de onderzoeksprojecten. "Binnen dit project, EMERCHE, willen we nieuwe monitoringtools doorontwikkelen en implementeerbaar maken om de milieu- en gezondheidsrisico’s van CEC’s in de watercyclus te beoordelen."