secundair logo knw 1

Op 1 september ging het nieuwe onderzoeksprogramma 'Contaminants of Emerging Concern' van start. Het programma, opgezet om de kennis over de aanwezigheid, risico’s en verwijdering van chemische stoffen in de waterketen te vergroten, is een samenwerking van de kennisinstellingen NWO-TTW, STOWA, KWR en TKI Watertechnologie.

Wereldwijd worden steeds meer chemische stoffen geproduceerd en gebruikt. Vaak gaat het om lastig uit het water te filteren stoffen als medicijnresten, antibiotica en gewasbeschermingsmiddelen. "Deze zogenaamde opkomende stoffen willen we met dit onderzoek analyseren, monitoren, hun effecten op mens en milieu beoordelen en mogelijke maatregelen voorstellen," vertelt Annemarie van Wezel die via KWR en de Universiteit Utrecht (UU) bij het programma is betrokken.

Het huidige onderzoek naar opkomende stoffen is volgens Van Wezel vaak gericht op de kortere termijn. Het programma ‘Contaminants of Emerging Concern’, waarvoor door de deelnemende instituten drie miljoen euro beschikbaar is gesteld, is daarom breed opgezet. "Het bevat vijf onderzoeksprojecten en zal vier of vijf jaar lopen. Door de komende jaren toegepast wetenschappelijk onderzoek naar opkomende stoffen in het water te doen, willen we de aanwezige kennis een echte boost geven."

KWR voert de kwaliteitsborging van de volledige analytische procedure uit. Van Wezel is, vanuit de UU, betrokken bij een van de onderzoeksprojecten. "Binnen dit project, EMERCHE, willen we nieuwe monitoringtools doorontwikkelen en implementeerbaar maken om de milieu- en gezondheidsrisico’s van CEC’s in de watercyclus te beoordelen."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie