De provincie Noord-Brabant heeft in samenwerking met drinkwaterbedrijf Brabant Water het Grondwatermeetnet in een nieuw jasje gestoken. Hierbij ging het niet alleen om een investering in nieuwe meetapparatuur, maar ook in een goede afwerking door robuuste kokers.
Het vernieuwde meetsysteem dat vandaag officieel wordt geopend, biedt inzicht in de actuele grondwaterstanden. Dat maakt het mogelijk om ontwikkelingen en problemen te signaleren. Volgens de provincie is er een toekomstbestendig en goed functionerend meetnet gerealiseerd. Het systeem bestaat uit zo’n 725 filters op ongeveer driehonderd locaties. Deze filters bevinden zich op uiteenlopende diepten: van freatisch (waarbij de grond volledig is verzadigd) tot vijfhonderd meter onder maaiveld.
Het ging niet alleen om een investering in nieuwe meetapparatuur, maar ook in robuuste en vandalismebestendige kokers. Aan deze afwerking schortte het voorheen. Zo waren veel oude kokers kwetsbaar voor vernieling en hing de logger vaak aan de buitenkant van de koker. Er zijn nu onder meer 260 stalen schutkokers met speciale deksels geplaatst. De datalevering en de afwerking van de meetlocaties zijn gezamenlijk door de provincie aanbesteed. De opdracht is uitgevoerd door het bedrijf Koenders Instruments, met ingenieursbureau Miltop als onderaannemer. Brabant Water heeft de werkzaamheden begeleid en gecontroleerd.
De provincie Noord-Brabant koopt nu de meetgegevens voor een periode van zeven jaar in. Met Koenders Instruments is een afspraak gemaakt over de levering en kwaliteit van de gegevens: minimaal 98 procent van de meetdata is beschikbaar en 95 procent van de meetdata betrouwbaar en nauwkeurig. De provincie spreekt van een win-winsituatie. De markt heeft de ruimte gekregen voor toepassing van nieuwe technieken, terwijl de provincie door duidelijke randvoorwaarden de verantwoordelijkheid voor het meten kon neerleggen bij een gespecialiseerde partij.
Bekijk hier de grondwatermetingen in Brabant