Waterschap Scheldestromen heeft de kapvergunning ingetrokken van een oude lindeboom bij Hansweert. De boom hoeft niet te wijken bij de dijkversterking langs de Westerschelde.
De landelijke Bomenstichting kwam in verzet tegen de dreigende kap van de 150 jaar oude lindeboom in Zuid-Beveland. Volgens de Bomenstichting gaat het om een cultuurhistorisch waardevolle boom op een oud dijktalud.
Het waterschap had de boom over het hoofd gezien bij de herinrichting van de wegen na de dijkversterking in het kader van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Over een lengte van 5,1 kilometer wordt de zeedijk ter hoogte van Hansweert landinwaarts verbreed.
Toen het waterschap ontdekte dat de grenslinde in de weg stond, is verplanting overwogen. Dat bleek te duur. Daarom werd in december 2023 een kapvergunning aangevraagd met de toezegging dat elders een 10-jarige linde zou worden herplant, plus 280 jonge boompjes als compensatie.
Na overleg met gemeente Kapelle en de Bomenstichting is het waterschap tot het besluit gekomen dat de oude boom toch mag blijven staan. De wegreconstructie rond de boom is aangepast, zodat de boom behouden blijft.
Grenslindes zijn typische bomen van het landschap van Zuid-Beveland. Ze zijn sinds de Middeleeuwen geplant op nieuwe zeedijken, om de overgang te markeren op de bestaande oude polderdijk. Zeeland telt circa 80 oude grenslindes op en bij dijktaluds. Het waterschap heeft beloofd meer rekening te houden met deze bomen bij reconstructies en gebiedsplannen.
Het behoud van oude bomen past bij de uitgangspunten van het HWBP, waarin geld beschikbaar is voor zogeheten ruimtelijke kwaliteit van het landschap. Het HWBP roept alle waterschappen op om bij dijkversterkingen de bestaande ruimtelijke kwaliteit te behouden of te verbeteren. Behoud van karakteristieke kenmerkende gebiedselementen staat daarbij centraal.