secundair logo knw 1

De 150 jaar oude Lindeboom bij Hansweert | Foto Wim Eikelboom

Waterschap Scheldestromen heeft de kapvergunning ingetrokken van een oude lindeboom bij Hansweert. De boom hoeft niet te wijken bij de dijkversterking langs de Westerschelde. 

De landelijke Bomenstichting kwam in verzet tegen de dreigende kap van de 150 jaar oude lindeboom in Zuid-Beveland. Volgens de Bomenstichting gaat het om een cultuurhistorisch waardevolle boom op een oud dijktalud. 

Het waterschap had de boom over het hoofd gezien bij de herinrichting van de wegen na de dijkversterking in het kader van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Over een lengte van 5,1 kilometer wordt de zeedijk ter hoogte van Hansweert landinwaarts verbreed.

Toen het waterschap ontdekte dat de grenslinde in de weg stond, is verplanting overwogen. Dat bleek te duur. Daarom werd in december 2023 een kapvergunning aangevraagd met de toezegging dat elders een 10-jarige linde zou worden herplant, plus 280 jonge boompjes als compensatie. 

Na overleg met gemeente Kapelle en de Bomenstichting is het waterschap tot het besluit gekomen dat de oude boom toch mag blijven staan. De wegreconstructie rond de boom is aangepast, zodat de boom behouden blijft. 

Grenslindes zijn typische bomen van het landschap van Zuid-Beveland. Ze zijn sinds de Middeleeuwen geplant op nieuwe zeedijken, om de overgang te markeren op de bestaande oude polderdijk. Zeeland telt circa 80 oude grenslindes op en bij dijktaluds. Het waterschap heeft beloofd meer rekening te houden met deze bomen bij reconstructies en gebiedsplannen. 

Het behoud van oude bomen past bij de uitgangspunten van het HWBP, waarin geld beschikbaar is voor zogeheten ruimtelijke kwaliteit van het landschap. Het HWBP roept alle waterschappen op om bij dijkversterkingen de bestaande ruimtelijke kwaliteit te behouden of te verbeteren. Behoud van karakteristieke kenmerkende gebiedselementen staat daarbij centraal. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Lex Broere · 8 months ago
    Eindelijk waardering voor de bestaande ruimtelijke kwaliteit, het zou tijd worden. Nu maar hopen dat men zich dit ook bewust wordt bij de lokale waterschappen. Want het blijft alarmerend dat dit wateschap Scheldestromen nog in 2023 een kapvergunning had aangevraagd! Er is al veel te veel gesloopt in dit landje.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie