Het hoogheemraadschap van Rijnland legt in de Haarlemmerpolder een piekberging aan waarin snel één miljoen kubieke meter water kan worden opgevangen. Bij extreme hoeveelheden neerslag wordt hiermee wateroverlast in het gebied rondom de Kagerplassen tegengegaan. Rijnland verwacht dat de piekberging gemiddeld eens in de vijftien jaar moet worden ingezet.
Het wordt na Nieuwe Driemanspolder bij Zoetermeer de tweede piekberging in het werkgebied van Rijnland. De werkzaamheden aan de zuidkant van de Haarlemmermeerpolder zijn momenteel in volle gang, meldt het waterschap. De piekberging Haarlemmermeer wordt 67 hectare groot en ongeveer twee meter hoog en is naar verwachting in 2024 gereed.
Rijnland bereidt zich hiermee voor op toenemende extreme neerslag door klimaatverandering. Een piekberging is een omdijkt stuk polder waarin overtollig water kan worden ingelaten, zodat omringende boezemgemalen worden ontlast. Als het peil na enkele dagen is gedaald, wordt het water weer teruggepompt.
Eens in de vijftien jaar
In de piekberging Haarlemmermeer kan één miljoen kubieke water worden opgevangen ofwel – zoals Rijnland het omschrijft – voor 400 olympische zwembaden aan water. Dit moet bij hevige en langdurige regenval zorgen voor droge voeten in vooral het gebied vanaf de Kagerplassen tot Spaarndam. De piekberging zal volgens Rijnland waarschijnlijk gemiddeld eens in de vijftien jaar worden ingezet.
De polder behoudt een agrarische functie. Er is geen akkerbouw meer mogelijk maar wel veeteelt. Voor ecologie is er extra aandacht. De piekberging zal worden omringd door een bloemrijke dijk.
LEES OOK
H2O Actueel: piekberging tegen overstromingen