secundair logo knw 1

Beeld van de pilotinstallatie I foto: Waterschap Vechtstromen

Bij de Puurwaterfabriek in Emmen loopt momenteel het pilot-onderzoek Bio-GAK, waarbij met een nieuwe methode medicijnresten en fosfaat uit rioolwater worden gehaald. De eerste resultaten zijn veelbelovend volgens de betrokken partijen. Veel geneesmiddelen worden grotendeels verwijderd uit rwzi-effluent.

In de pilot die in het najaar van 2022 van start ging, wordt een nieuwe combinatie van twee zuiveringstechnieken onderzocht: granulair actief koolfiltratie (GAK) en een continu filter. Het is een initiatief van het Sneekse bedrijf Brightwork dat mede wordt uitgevoerd door NieuWater, RWB Water en waterschap Vechtstromen. Zij willen een betaalbare en duurzame oplossing vinden voor het verwijderen van microverontreinigingen uit gezuiverd afvalwater, voordat dit water wordt geloosd op oppervlaktewater.

Het gaat bij Bio-GAK om het verwijderen van zowel medicijnresten als fosfaat. Voor beide lijkt de methode goed te werken, gezien de eerste resultaten die zijn bekendgemaakt. Volgens metingen worden veel geneesmiddelen voor een groot deel – meer dan 80 procent – uit het rioolwater gehaald. De verwijdering van fosfaat verloopt eveneens volgens plan, stellen de vier partijen. De komende maanden verzamelen zij meer informatie. Ook verwachten ze dat de biologische werking van het koolfilter zich verder ontwikkeld.

Biologische activiteit bevorderd
De biologische activiteit wordt bevorderd met behulp van de actieve koolkorrels die belucht worden. De bacteriën zorgen voor de afbraak van medicijnresten, wat voorkomt dat deze resten terechtkomen in het oppervlaktewater. In de Puurwaterfabriek is hiermee al eerder ervaring opgedaan bij de toepassing van de BODAC-techniek (afkorting van ‘biologische actieve koolfiltratie met zuurstofdosering’). Verder wordt er gewerkt met een continu filter, dat doorlopend wordt schoongespoeld tijdens het zuiveringsproces.

Het verwijderen van voldoende fosfaat uit afvalwater is een van de maatregelen die waterschappen moeten nemen in verband met het doel van schoon en gezond water van de Kaderrichtlijn Water. Zoals het er nu uitziet, is de nieuwe oplossing daarvoor geschikt.

In kader van innovatieprogramma
De pilot Bio-GAK wordt uitgevoerd in het kader van het Innovatieprogramma Microverontreinigingen uit rwzi-afvalwater (IPMV) van kenniscentrum STOWA en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Zij leveren een grote financiële bijdrage.

Ook de waterschappen Rijn en IJssel, Vallei en Veluwe en Drents Overijsselse Delta en Waterschapsbedrijf Limburg participeren in het onderzoek. Het Belgische bedrijf Aquafin voert gelijktijdig een vergelijkbaar onderzoek uit op rioolwaterzuiveringsinstallatie Aartselaar. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie