Via de rivieren stromen ieder jaar honderdduizenden kilo’s plastic naar zee. Met een twee jaar durende pilot bij het gemaal in Katwijk aan Zee gaat het hoogheemraadschap van Rijnland nu onderzoeken waar al dat plastic vandaan komt, om hoeveel het precies gaat en wat de recyclemogelijkheden zijn.
Hoewel het bestrijden van zwerfafval in de binnenwateren niet perse tot het takenpakket van de waterschappen behoort, vindt Rijnland het toch belangrijk om met dit probleem aan de gang te gaan. "Wij zijn dan wel geen probleemeigenaar, we hebben wel een verantwoordelijkheid en bovendien de mogelijkheid om er iets aan te doen," zegt Johan Oosterbaan, adviseur waterkwaliteit bij het hoogheemraadschap. "Deze pilot doen we samen met de Grondstofjutters – een lokaal initiatief om zwerfvuil op het strand tegen te gaan."
Zwerfafval in het water staat hoog op de klachtenlijstjes van burgers als het gaat om waterkwaliteit. Recycling is volgens Oosterbaan een mooie manier om zichtbaar te maken dat het hoogheemraadschap het probleem aanpakt. "Als we er in slagen om mooie producten te maken van het zwerfafval, maken we enerzijds zichtbaar wat we doen en anderzijds draagt het er aan bij dat mensen bewuster met hun afval omgaan."
De pilot moet allereerst preciezer in kaart brengen hoeveel plastic er nu al uit het water wordt gevist bij het gemaal. Daar heeft het hoogheemraadschap geen goed beeld van, omdat al het vuil nu wordt afgevoerd en wordt verwerkt in de vuilverbranding. "Tijdens de pilot gaan we eerst eens precies kijken waar we het over hebben. Het is belangrijk om te weten over welk plastic het gaat en wat de kwaliteit is, voordat je het kunt hergebruiken."
Het kroosrooster, een soort zeef van het gemaal, is niet in staat om al het afval af te vangen. In de loop van 2017 wil Rijnland een oplossing hebben gevonden om ook kleiner afval tegen te houden. "Daar komen verschillende technieken voor in aanmerking, maar aangezien het gemaal een belangrijke rol speelt in de waterhuishouding van onze regio, is het nog niet zo eenvoudig. We willen niks doen om vissen tegen te houden, bijvoorbeeld."