Ruim twintig overheden, kennisinstellingen en andere organisaties in Zuid-Holland binden samen de strijd aan met plastic zwerfvuil in rivieren en andere wateren. Zij willen het probleem goed in beeld brengen en nagaan welke beleidsinterventies en praktische maatregelen werken.
De partijen hebben zich hiervoor verenigd in de Community of Practice Plastic Rijn-Maas Delta. Zij ondertekenden een intentieverklaring voor het delen en ontwikkelen van kennis, die maandag naar buiten is gebracht. Hun gezamenlijke ambitie is dat uiteindelijk de Zuid-Hollandse rivieren en wateren plasticvrij worden.
Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid nam het initiatief voor de oprichting van de Community of Practice Plastic (CoPP), daarbij ondersteund door RDM Centre of Expertise van de Hogeschool Rotterdam. Alleen door samenwerking zijn plastics in water te bestrijden, laat Rijkswaterstaat in een toelichting aan H2O weten. “Met de ondertekening van de intentieverklaring is nu een prachtig fundament gelegd.”
Afvoerputje van Europa
De CoPP richt zich in eerste instantie op de Rijn en de Maas en hun zijarmen. Volgens Rijkswaterstaat wordt dankzij de krachtenbundeling een grote stap vooruitgezet bij de aanpak van het plastic probleem in deze wateren. “Elke organisatie heeft op dit moment nog haar eigen programma of projecten. De CoPP is een plek waar we kennis vanuit ieders programma en projecten kunnen bijeenbrengen, pilots kunnen opschalen en samen impact kunnen maken.”
Rijkswaterstaat omschrijft de Rijn-Maasdelta als een afgebakend gebied vanwege de specifieke eigenschappen van dit watersysteem. “We hebben hier te maken met eb en vloed, zoet en zout water en een omgeving met veel bebouwing en industrie. Door de samenkomst van de Rijn en de Maas in Zuid-Holland voordat deze rivieren in de zee stromen, is dit gebied feitelijk het afvoerputje van Europa als het gaat om zwerfafval en plastics. Uiteraard zijn er in de regio zelf ook veel bronnen van vervuiling.”
Diverse kennishiaten
Er zijn door de Community of Practice Plastic nog de nodige kennishiaten op te vullen. “Het is nog niet heel duidelijk hoeveel plastic zwerfafval er jaarlijks door onze rivieren stroomt, wat daarvan de samenstelling is, van welke bronnen en locaties plastics komen en welke methodieken het beste kunnen worden ingezet om het afval eruit te halen. Ons doel voor de komende jaren is om daarvan een goed beeld te krijgen.”
Het bijeenbrengen van de kennis die nu al bij veel van de deelnemende organisaties aanwezig is, zorgt volgens Rijkswaterstaat voor een sneller inzicht in hotspots en goede praktijkvoorbeelden. “Wij gaan met elkaar de hoeveelheid en samenstelling van zwerfafval in de rivieren in kaart brengen. Ook willen we voorkomen dat plastic in water terechtkomt en naar zee drijft. We onderzoeken welke beleidsinterventies en maatregelen echt impact zullen hebben.”
Ruim twintig deelnemers
Meer dan twintig partijen hebben zich aangesloten bij de CoPP. Naast Rijkswaterstaat en Hogeschool Rotterdam doen mee Allseas, Antea Group, Braveheart Marine, By the Ocean We Unite, Clear Rivers, Deltares, Gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam, Heijdra Milieu, Hoogheemraadschap van Delfland, Hoogheemraadschap van Rijnland, MRD Marine Support, Natuur- en Milieu Federatie Zuid-Holland, Noria Sustainable Innovators, Plastic Soup Foundation, Provincie Zuid-Holland, Tauw, Technische Universiteit Delft, The Great Bubble Barrier, Universiteit Leiden en Wageningen University & Research. Zij zijn een samenwerking voor een periode van drie jaar aangegaan. Deze kan daarna worden verlengd.
MEER INFORMATIE
Website CoPP Rijn-Maasdelta