secundair logo knw 1

Foto Rony Michaud via Pixabay

Het is cruciaal om de ontwikkeling van nieuwe drinkwaterbronnen te versnellen en in buffersystemen voor de opvang en het vasthouden van water te investeren. Dat laten VNO-NCW en MKB-Nederland weten in een brief aan de Tweede Kamer. Ze vragen om reparatie van de Drinkwaterwet zodat zakelijke gebruikers water van drinkwaterkwaliteit kunnen blijven afnemen.

De ondernemersverenigingen uiten in de brief hun zorgen over de toekomst van de drinkwatervoorziening. In de komende jaren houdt het aanbod van drinkwater de groeiende vraag niet meer bij. “Nu al krijgen bedrijven geen drinkwateraansluiting en dreigen nieuwe woningen niet te kunnen worden aangesloten.”

Als er geen versnelde actie wordt genomen, kan er volgens VNO-NCW en MKB-Nederland een situatie ontstaan die te vergelijken is met de huidige netcongestie op de elektriciteitsnetten. “Cruciaal is dat de ontwikkeling van nieuwe drinkwaterbronnen versneld wordt, en geïnvesteerd wordt in buffersystemen om (regen)water op te vangen en vast te houden.” Er wordt verwezen naar twee recente publicaties. “Na het RIVM in 2023 luidt ook de Inspectie Leefomgeving en Transport de noodklok in de rapportage die 15 januari met de Kamer is gedeeld: het moet echt sneller.”

Tevens is een verduidelijking van de Drinkwaterwet nodig, vinden de ondernemersverenigingen. “De reikwijdte van de leveringsplicht en zorgplicht moet ook gelden voor bedrijven. Daar heeft tot nu toe nooit twijfel over bestaan. Wij vragen daarom om reparatie van de Drinkwaterwet zodat zakelijke gebruikers water van drinkwaterkwaliteit kunnen blijven afnemen voor toepassingen waarvoor dat gevraagd wordt.”

Steun voor structurele waterbesparing
VNO-NCW en MKB-Nederland stuurden de brief in verband met het wetgevingsoverleg Water dat de vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat op 29 januari heeft met minister Harbers. Zij noemen nog een aantal andere aandachtspunten. Zo wordt opgemerkt dat bedrijven achter het structureel besparen van drinkwater staan.

Het bedrijfsleven is nauw betrokken bij het nationaal plan van aanpak dat momenteel wordt uitgewerkt. “Daarbij kijken wij ook naar mogelijkheden om de watervoetafdruk in de keten terug te dringen en werken wij samen met regionale stakeholders. De ambitie is om 20% drinkwater te besparen (per eenheid product) in 2035 vergeleken met de periode 2016-2019. Met onze branches dragen wij via het plan zo actief bij aan deze ambitie.”

De twee ondernemersverenigingen vragen wel aandacht voor de samenhang van de energietransitie en waterbesparing. “Zo zal de overstap naar (groene) waterstof, waar veel industriële bedrijven op voorsorteren, impact hebben op de (drink)watervraag. Ook voorzien wij dat waterbesparing kan leiden tot een hogere energievraag of concentratie van stoffen in geloosd water. Waar dat knelpunten oplevert met bijvoorbeeld verplichtingen in het kader van energiebesparing of stoffen, zou een industrieel bedrijf hier een onderbouwde afweging kunnen moeten maken over de wijze waarop aan deze verschillende doelstellingen wordt voldaan.”

Eigen verantwoordelijkheid voor waterkwaliteit
Er is steun voor de aanpak van het kabinet om de waterkwaliteit te verbeteren en de doelen van de Kaderrichtlijn Water in 2027 te halen. Het bedrijfsleven neemt hierbij een eigen verantwoordelijkheid door actief bij te dragen aan het Actieprogramma KRW bedrijfsleven, staat in de brief.

“Vanuit VNO-NCW en MKB-Nederland stimuleren we bedrijven om tijdig in kaart te brengen waar knelpunten zitten, en hoe emissies verlaagd kunnen worden. Omdat de problematiek bij elk bedrijf en waterlichaam anders is, en het gaat om meer dan 100 verschillende stoffen, zit de uitdaging vooral in het tijdig organiseren van expertise en capaciteit.”

In het schrijven worden ook nog waterveiligheid en water vasthouden aangestipt. Beide worden cruciaal genoemd in de ruimtelijke ordening. Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland moet er flink worden geïnvesteerd in waterwerken om de laaggelegen gebieden droog te houden. “Nederland kan niet zonder Deltaprogramma met voldoende middelen.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie