secundair logo knw 1

Natuurgebied De Yerseke Moer l Foto Wikimedia Commons

Met drie pompen willen Waterschap Scheldestromen, de provincie Zeeland, Het Zeeuwse Landschap en Staatsbosbeheer de verdroging van de Yerseke en Kapelse Moer tegengaan. Het betreft eerst een proef, die uiteindelijk structurele maatregelen moet opleveren om het natuurgebied te beschermen.

De Yerseke Moer geldt, samen met de aangrenzende Kapelse Moer, als een van de meest waardevolle natuur- en cultuurlandschappen van Zeeland. Het gaat om een veenweidegebied van circa 484 hectare tussen Yerseke, Wemeldinge en Kapelle, dat ook van groot belang is voor broedende en overwinterende vogels. 

De laatste jaren echter wordt het gebied gekenmerkt door lege sloten, kale en soms zelfs gescheurde grond en uitgedroogd gras, aldus Scheldestromen. "Dat gaat ten koste van duizenden jaren oud veen in het gebied en jonge weidevogels die geen voedsel kunnen vinden op droge grond. Het veen breekt af (inklinking) en daarbij komt ook nog CO2 en stikstof vrij."

Samen met de provincie Zeeland en terreinbeheerders Het Zeeuwse Landschap en Staatsbosbeheer doet het waterschap daarom onderzoek naar mogelijke maatregelen om verdroging van de moeren te voorkomen. 

Twee extra pompen
Vorig jaar zomer is al een proef gedaan met het inlaten van water vanuit de polder. Dat zorgde weliswaar voor voldoende water, maar niet voor een goede spreiding: in het zuidelijk deel van de Yerseke Moer was het volgens Scheldestromen heel nat, in het noordelijk deel was te weinig water. Ook was er niet goed zicht op de waterkwaliteit. 

Dit jaar wordt de proef daarom in aangepaste vorm voortgezet. Naast de grote pomp aan de rand van het gebied zijn er deze week, net voor de start van het broedseizoen, twee extra pompen midden in de Yerseke Moer geplaatst. Deze pompen werken op zonne-energie en zorgen ervoor dat er voldoende polderwater uit het zuidelijk deel naar het noordelijk deel gaat. 

Het waterschap gaat de waterkwaliteit en de waterpeilen en -hoeveelheden nu ook monitoren. Deze informatie nemen de partijen mee in het onderzoek naar de maatregelen om de verdroging van de Kapelse en Yerseke Moer structureel aan te pakken. Wat dit onderzoek verder behelst en hoe lang dat gaat duren, kon Scheldestromen vandaag niet toelichten. 


Cover H2O maart 2024 ankeiler

H2O maart is uit (92 pagina's!) Klik voor meer info

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦