Met drie pompen willen Waterschap Scheldestromen, de provincie Zeeland, Het Zeeuwse Landschap en Staatsbosbeheer de verdroging van de Yerseke en Kapelse Moer tegengaan. Het betreft eerst een proef, die uiteindelijk structurele maatregelen moet opleveren om het natuurgebied te beschermen.
De Yerseke Moer geldt, samen met de aangrenzende Kapelse Moer, als een van de meest waardevolle natuur- en cultuurlandschappen van Zeeland. Het gaat om een veenweidegebied van circa 484 hectare tussen Yerseke, Wemeldinge en Kapelle, dat ook van groot belang is voor broedende en overwinterende vogels.
De laatste jaren echter wordt het gebied gekenmerkt door lege sloten, kale en soms zelfs gescheurde grond en uitgedroogd gras, aldus Scheldestromen. "Dat gaat ten koste van duizenden jaren oud veen in het gebied en jonge weidevogels die geen voedsel kunnen vinden op droge grond. Het veen breekt af (inklinking) en daarbij komt ook nog CO2 en stikstof vrij."
Samen met de provincie Zeeland en terreinbeheerders Het Zeeuwse Landschap en Staatsbosbeheer doet het waterschap daarom onderzoek naar mogelijke maatregelen om verdroging van de moeren te voorkomen.
Twee extra pompen
Vorig jaar zomer is al een proef gedaan met het inlaten van water vanuit de polder. Dat zorgde weliswaar voor voldoende water, maar niet voor een goede spreiding: in het zuidelijk deel van de Yerseke Moer was het volgens Scheldestromen heel nat, in het noordelijk deel was te weinig water. Ook was er niet goed zicht op de waterkwaliteit.
Dit jaar wordt de proef daarom in aangepaste vorm voortgezet. Naast de grote pomp aan de rand van het gebied zijn er deze week, net voor de start van het broedseizoen, twee extra pompen midden in de Yerseke Moer geplaatst. Deze pompen werken op zonne-energie en zorgen ervoor dat er voldoende polderwater uit het zuidelijk deel naar het noordelijk deel gaat.
Het waterschap gaat de waterkwaliteit en de waterpeilen en -hoeveelheden nu ook monitoren. Deze informatie nemen de partijen mee in het onderzoek naar de maatregelen om de verdroging van de Kapelse en Yerseke Moer structureel aan te pakken. Wat dit onderzoek verder behelst en hoe lang dat gaat duren, kon Scheldestromen vandaag niet toelichten.