De Prins Hendrikzanddijk is 'deltaproof'. Met deze verklaring van deltacommissaris Peter Glas is vandaag formeel het dijkversterkingproject op Texel afgerond. Een traditionele groene dijk verandert in een natuurgebied van 200 hectare met duinen en kwelders.
Het aannemersbedrijf Jan De Nul bracht in een jaar tijd 5 miljoen kuub zand aan langs de drie kilometer lange Waddenzeedijk waardoor er een nieuw duinlandschap is gecreëerd. Door de duinen en kwelders ontstaat er nieuwe natuur voor wadvogels.
Unicum
Afgelopen broedseizoen werd het gebied ontdekt door de dwergsterns, scholeksters en bontbekplevieren, meldt Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), opdrachtgever van het dijkversterkingsproject. “Deze zomer streken meer dan 700 zwarte sterns neer, een unicum op Texel.”
Hoogheemraad Rob Veenman: "Waar je eerst niets zag, ligt nu een duinlandschap ter grootte van 400 voetbalvelden. Hiermee slaan we twee vliegen in één klap: een toekomstbestendige waterkering voor Texel én een verbetering van de natuurwaarden in de Waddenzee. Zodat de 14.000 bewoners en 1.600.000 jaarlijkse bezoekers van Texel ook in de toekomst veilig zijn."
Uitkijkpunt
De ontwikkeling van de natuur is te volgen vanaf het aangelegde fietspad, wandelpad en het uitkijkpunt. Daar keek de deltacommissaris Glas uit over dijk, onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP), en natuur en zag dat het goed was.
Glas: "De verrekijker is een prachtig symbool voor hoe wij werken in het Deltaprogramma; focus en kijkend naar de toekomst. De Prins Hendrikzanddijk is een voorbeeldproject. We leren hier hoe waterveiligheid en natuurontwikkeling hand in hand gaan. Daarnaast is het adaptief, zodat meebewogen kan worden met toekomstige veranderingen. Dat is een unieke en geweldige prestatie. Ik heb het project beleefd en geschouwd en verklaar het gereed. De Prins Hendrikzanddijk is Deltaproof."
Staatsbosbeheer gaat de natuur in het gebied beheren. HHNK blijft verantwoordelijk voor de waterveiligheid.