secundair logo knw 1

Dat het bedrijfsleven niet langer een geborgde zetel zal hebben in het  algemeen bestuur, leidt niet tot instabiliteit van het bestuur van het waterschap. Dat stelt de Raad van State in zijn zogeheten voorlichting over het geamendeerde wetsvoorstel geborgde zetels van Laura Bromet (GroenLinks) en Tjeerd de Groot (D66). Het advies wordt ingebracht in de finale besluitvorming over het wetsvoorstel in de Eerste Kamer, later deze maand.

De Eerste Kamer heeft een oordeel te vellen over een wetsvoorstel dat door een aangenomen amendement van de ChristenUnie in de Tweede Kamer is aangepast. Niet alle geborgde zetels zullen verdwijnen uit het algemeen bestuur, zoals de inzet was van Bromet en De Groot. Volgens het aangepaste wetsvoorstel houden de categorieën landbouw en natuur elk twee zetels in het algemeen bestuur en de bedrijven nul. In het dagelijks bestuur verdwijnt de gereserveerde plek voor de geborgde zetels.

De Senaat heeft de Raad van State, die eerder een advies uitbracht over het initiële wetsvoorstel, gevraagd een voorlichting (nader advies) uit te brengen over het aangepaste wetsvoorstel en dan met name over hoe de belangen in de nieuwe situatie worden vertegenwoordigd in het waterschapsbestuur. Daarbij vroeg de Eerste Kamer ook naar de stabiliteit van deze nieuwe constructie, als het bedrijfsleven niet langer vertegenwoordigd is met een geborgde zetel.

De Raad van State heeft de voorlichting over het geamendeerde wetsvoorstel geborgde zetels gisteren openbaar gemaakt en stelt daarin dat de belangen van het bedrijfsleven voor een groot deel overeenkomen met de belangen van burgers, die via verkiezingen hun stem kunnen laten horen. Op deze manier worden deze belangen toch gehoord in het waterschapsbestuur, aldus het advies.

Provincie
De Eerste Kamer vroeg ook naar de impact van het wetsvoorstel op de rol van de provincie bij de omvang en samenstelling van het bestuur van de waterschappen. De provincie bepaalt, binnen de grenzen van de Waterschapswet, het aantal geborgde zetels én de omvang van het algemeen en dagelijks bestuur. Als het gewijzigde wetsvoorstel wordt aangenomen blijven provinciale staten de omvang van het algemeen bestuur bepalen, stelt de Raad van State vast.

“Dat is niet helemaal consistent, omdat de verhouding tussen geborgde zetels en algemene zetels in het algemeen bestuur in de nieuwe situatie per waterschap kan verschillen”, aldus het adviesorgaan. Gezien het geringe aantal geborgen zetels zal dit echter geen grote gevolgen hebben, zo verwacht de Afdeling advisering. "De politieke discussie in de provinciale staten spitste zich in het verleden namelijk vooral toe op het aantal geborgde zetels."

Wel adviseert de afdeling om in de gaten te houden of het terugbrengen van de geborgde zetels tot twee voor de categorie landbouw en twee voor natuur het algemeen bestuur, in de toekomst zou moeten leiden tot het vastleggen van de omvang van het algemeen en het dagelijks bestuur in de Waterschapswet.


CORRECTIE: In het artikel werd verwezen naar het advies van de Raad van State over initiatiefwetsvoorstel uit 2020, terwijl dit naar de voorlichting uit 2022 over het geamendeerde wetsvoorstel moest zijn. Dit is aangepast.

 

LEES OOK
H2O Actueel: Tijdige aanvaarding wet geborgde zetels race tegen de klok

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie