secundair logo knw 1

Foto: HKT

De provincie Zuid-Holland en het waterbedrijf Dunea hebben gelijk gekregen in een rechtszaak die ze hadden aangespannen tegen het ministerie van Economische Zaken. Volgens de rechtbank in Den Haag beschouwde het ministerie hen ten onrechte niet als belanghebbende bij een aantal procedures voor geothermielocaties in gebieden waar er een drinkwaterbelang is.

De provincie en het drinkwaterbedrijf gingen bij de rechter in beroep, nadat het ministerie van EZ in 2021 opsporingsvergunningen in de regio Holland Rijnland afgaf aan vier bedrijven waaronder Shell. In de aanloop naar de vergunningverlening was Dunea geraadpleegd via de provincie Zuid-Holland en kwam toen met een negatief advies.

Het ministerie van EZ merkte de twee partijen echter aan als niet-belanghebbend. “Zo werden twee bezwaarschriften terzijde geschoven en werden opsporingsvergunningen voor geothermie verleend aan geothermiebedrijven”, geeft Dunea in een toelichting aan.

Bestaande en gereserveerde waterwingebieden
Bij twee opsporingsvergunningen gaat het volgens Dunea gedeeltelijk om een waterwingebied en grondwaterbeschermingsgebied, terwijl mijnbouwactiviteiten hier bij wet verboden zijn. Twee andere opsporingsvergunningen bevatten gebied dat is gereserveerd voor toekomstige drinkwaterbronnen.

Hierover meldt Dunea in een eerder bericht: “Geothermie en waterwinning gaan niet samen omdat boringen belangrijke kleilagen waterdoorlatend maken en boren een te groot risico geeft op vervuiling van het zoete grondwaterlichaam.”

Provincie en Dunea wel belanghebbend
De rechtbank in Den Haag stelden vorige week de provincie Zuid-Holland en Dunea in het gelijk. Volgens het vonnis zijn zij belanghebbende partijen. Ze hebben een rol bij de vergunningverlening wanneer er sprake is van geothermielocaties in huidige en nieuwe drinkwatergebieden.

Dunea over de uitspraak: “De rechtbank heeft het ministerie van Economische Zaken nu op de vingers getikt, want in de Mijnbouwwet staat expliciet vermeld dat de aanwezigheid van grondwater voor de winning van drinkwater een belang is dat óók bij de verlening van een opsporingsvergunning moet worden meegewogen. De rechtbank haalde deze wettekst aan in een korte maar duidelijke uitspraak.”

Bezwaren alsnog inhoudelijk behandeld
Dunea is tevreden over het vonnis. “Het ministerie moet de bezwaren nu alsnog inhoudelijk behandelen. We staan open voor gesprekken over het gevolg van de uitspraak, ook met de geothermiebedrijven.”

Volgens het drinkwaterbedrijf zijn er verder gesprekken over de toekomst nodig met zowel het ministerie van Economische zaken als het ministerie Infrastructuur en Waterstaat. Met als centrale vraag: hoe kan de toekomst van schoon drinkwater en veilige voorraadvorming alsnog en beter worden geborgd in het proces van vergunningverlening voor geothermie?

LEES OOK
H2O Actueel (februari 2022): Kamer verbiedt geothermie in drinkwatergebieden

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.