secundair logo knw 1

Gemaal in IJmuiden | Foto Rijkswaterstaat Gerrit Serne

Rijkswaterstaat trekt het boetekleed aan over achterstallig onderhoud van het spui- en gemaalcomplex IJmuiden, waardoor Amsterdam in november vorig jaar aan een watersnoodramp ontsnapte. Deze stond niet op zich, in de spuisluizen van IJmuiden deden zich de afgelopen jaren vaker technische storingen voor, aldus onderzoek.

Het spui- en gemaalcomplex IJmuiden speelt een cruciale rol in de waterveiligheid van miljoenen Nederlanders in Noord-Holland. Het is niet alleen een belangrijke doorvoerroute voor grote zeeschepen, maar ook een primaire waterkering.

Op 2 november vorig jaar voltrok zich hier een bijna-ramp. In het spuicomplex ontstond een technisch probleem, waardoor de waterstanden op het Noordzeekanaal, de Amsterdamse grachten en Amsterdam-Rijnkanaal razendsnel opliepen. Zeewater kon vier uur lang binnenstromen via de zeven spuikokers. Door een technisch mankement lukte het niet om de spuisluizen te sluiten.

Het gevolg was dat het gemiddelde waterpeil op het Noordzeekanaal steeg naar 0.13 m NAP (streefpeil - 0.45 m NAP). De binnenstad van Amsterdam dreigde onder te lopen. Ook zouden rioleringen in de stad overstromen. De burgemeester werd uit bed gebeld en een ramp kon op het nippertje worden voorkomen.

Schokkende gebeurtenis
Een onafhankelijk veiligheidsonderzoek in opdracht van Rijkswaterstaat spreekt van een ‘ernstige calamiteit’ en een ‘schokkende gebeurtenis’ die niet op zichzelf stond. In de spuisluizen van IJmuiden deden zich de afgelopen jaren vaker technische storingen voor.

“Er zijn in het onderzoek diverse aanwijzingen gevonden die erop wijzen dat de installatie niet effectief is in het vervullen van haar waterkerende functie, gezien de veiligheidskritieke rol van het systeem. Het spui- en gemaalcomplex heeft een cruciale functie voor waterveiligheid van miljoenen Nederlanders. Het is van belang dat de staat van het systeem passend is bij deze veiligheidskritieke functie”, oordelen de onderzoekers.

Volgens medewerkers van Rijkswaterstaat was er sprake van achterstallig onderhoud. “Financiële keuzes in het verleden liggen ten grondslag aan de huidige problemen in de effectiviteit”, aldus de medewerkers die anoniem blijven.

Veiligheidsonderzoek
Uit het veiligheidsonderzoek blijkt ook dat er binnen Rijkswaterstaat geen aandacht was voor gevoelens en emoties bij personeel over de bijna watersnood die zich voltrok. “Binnen Rijkswaterstaat is er geen eerstelijns-debrief geborgd voor schokkende gebeurtenissen. Om emotionele impact bij betrokken medewerkers te reduceren, is het van belang dat er een debrief wordt georganiseerd voor medewerkers uit betrokken dienstonderdelen bij schokkende gebeurtenissen”, luidt het advies.

Rijkswaterstaat liet vier evaluaties uitvoeren naar de calamiteit bij de spuisluizen: een incidentenonderzoek, een onderzoek naar de techniek en bediening, een onderzoek naar het functioneren van de betrokken teams en een onderzoek naar de samenwerking in de regio met de waterschappen. Gek genoeg is de oorzaak van de technische storing nog altijd niet achterhaald. Rijkswaterstaat probeert door middel van nabootsing alsnog de bronoorzaak te achterhalen.

Alarmbel
Op basis van deze evaluaties trekt Rijkswaterstaat het boetekleed aan en neemt het uiteenlopende maatregelen voor verbetering van onderhoud van het spuisluizen-complex IJmuiden. De bediening van het spui- en gemaalcomplex is verplaatst van bedien- en verkeerscentrale Schellingwoude naar IJmuiden.

De operators zijn nu ter plekke aanwezig, waardoor sneller kan worden gehandeld bij een calamiteit. Er is voortaan 24 uur per dag een aannemer op het complex om bij storingen in te grijpen. In de bedieningsruimte is een alarmbel geplaatst die afgaat zodra het waterpeil van het Noordzeekanaal stijgt.

Rijkswaterstaat voert daarnaast het onderhoud van het sluizencomplex in IJmuiden op naar het niveau van een stormvloedkering. IJmuiden voldoet daarmee aan dezelfde hoge standaard van beheer als de stormvloedkeringen in de Oosterschelde en de Maeslantkering, de Hollandse IJsselkering, Hartelkering, Haringvlietsluizen en Stormvloedkering Ramspol.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.