secundair logo knw 1

Reparatie van stuw bij Grave duurde half jaar (foto: Rijkswaterstaat)

Het herstel van de zwaar beschadigde stuw bij Grave is in juli afgerond. Volgens Rijkswaterstaat laten de reparatiewerkzaamheden goed zien dat een gelijkwaardige samenwerking met de bouwsector mogelijk is.

Rijkswaterstaat en de combinatie ViVo (VolkerInfra en Van Oord), de vaste onderhoudsaannemer van de stuw, trokken gezamenlijk op bij het project. De achtergrond is bekend: een binnenvaartschip ramde op 29 december 2016 in dichte mist de stuw bij de Brabantse gemeente Grave. De aanvaring zorgde voor veel schade en een weken durende belemmering van het scheepvaartverkeer in de Maas. Het herstelwerk heeft een half jaar geduurd; de stuw is nu weer volledig operationeel.

Rijkswaterstaat noemt de aanpak een mooi voorbeeld van de Marktvisie die begin 2016 is gepresenteerd. De bedoeling hiervan is dat opdrachtgevers en opdrachtnemers en bedrijven in de bouw en de infrasector vanuit een gedeeld perspectief samen aan oplossingen werken. Dat is volgens Rijkswaterstaat goed gelukt bij de reparatie van de stuw bij Grave. De partijen hebben elkaars expertise benut. De lijnen waren kort en de planning is gehaald. Projectmanager Tom Huveneers van Rijkswaterstaat zegt over de toepassing van de Marktvisie: “Uitgangspunt is dat we gelijkwaardige partners zijn, waarbij ieder vanuit zijn eigen expertise toewerkt naar een gezamenlijke oplossing van het probleem.”

Ook projectmanager Jan Pols van de onderhoudscombinatie ViVo uit zich positief over de samenwerking. “Er werd niet gesproken over een contract. Het was vanaf dag één: er is een probleem, het waterpeil moet omhoog en de schade moet worden hersteld. En dat moeten we oplossen. Vanuit die gedachte zijn we meteen doelgericht met elkaar aan de slag gegaan.”

Meer informatie:

Bericht van Rijkswaterstaat over de samenwerking met de aannemer

Dossier van Rijkswaterstaat over de schade aan en het herstel van de stuw bij Grave 

Toelichting op de Marktvisie in de bouw en infra 

Evaluatie van Berenschot van de crisisbeheersing in de eerste 48 uur 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie