De Waddenzeedijk in Friesland wordt opnieuw dagenlang met hoge kunstmatige golven bestookt. Rijkswaterstaat test met deze namaakstorm de sterkte van het zwakste punt van de grasmat.
De golfoploopproef is gisteren begonnen en eindigt wanneer de grasmat kapot gaat, waarschijnlijk na drie tot vier dagen. Rijkswaterstaat voert het experiment uit op dezelfde locatie als waar recent de POV-Waddenzeedijken drie vergelijkbare proeven met een nepstorm hield. De huidige test richt zich specifiek op de sterkte van het zwakste punt van de Waddenzeedijk. Dat punt bevindt zich net boven de overgang van asfalt naar gras.
Het kennisinstituut Deltares en Rijkswaterstaat verzorgen samen de begeleiding, terwijl het bedrijf Infram de proef uitvoert. Wetterskip Fryslân heeft de dijk beschikbaar gesteld. De proef wordt uitgevoerd in het kader van het programma Kennis voor keringen. Hierin ontwikkelen Rijkswaterstaat en waterschappen technische kennis over de sterkte van waterkeringen en belastingen. Dat is belangrijk voor het landelijke Beoordelings- en Ontwerp Instrumentarium (BOI).
In de huidige BOI wordt niet expliciet aandacht besteed aan de overgang van de asfaltbekleding naar de grasmat op dijken. De proef vult deze lacune in de kennis op. De bedoeling is dat dit leidt tot een betrouwbaarder ontwerp en beoordeling van grasmatten op het buitentalud. De nieuwe kennis wordt ook in 2023 beschikbaar als wettelijke toets voor het beoordelen van dijken.
MEER INFORMATIE
Rijkswaterstaat over huidige test
Bericht over eerdere proef