secundair logo knw 1

De Waddenzeedijk in Friesland heeft het weer zwaar te verduren I foto: Rijkswaterstaat

De Waddenzeedijk in Friesland wordt opnieuw dagenlang met hoge kunstmatige golven bestookt. Rijkswaterstaat test met deze namaakstorm de sterkte van het zwakste punt van de grasmat.

De golfoploopproef is gisteren begonnen en eindigt wanneer de grasmat kapot gaat, waarschijnlijk na drie tot vier dagen. Rijkswaterstaat voert het experiment uit op dezelfde locatie als waar recent de POV-Waddenzeedijken drie vergelijkbare proeven met een nepstorm hield. De huidige test richt zich specifiek op de sterkte van het zwakste punt van de Waddenzeedijk. Dat punt bevindt zich net boven de overgang van asfalt naar gras.

Het kennisinstituut Deltares en Rijkswaterstaat verzorgen samen de begeleiding, terwijl het bedrijf Infram de proef uitvoert. Wetterskip Fryslân heeft de dijk beschikbaar gesteld. De proef wordt uitgevoerd in het kader van het programma Kennis voor keringen. Hierin ontwikkelen Rijkswaterstaat en waterschappen technische kennis over de sterkte van waterkeringen en belastingen. Dat is belangrijk voor het landelijke Beoordelings- en Ontwerp Instrumentarium (BOI).

In de huidige BOI wordt niet expliciet aandacht besteed aan de overgang van de asfaltbekleding naar de grasmat op dijken. De proef vult deze lacune in de kennis op. De bedoeling is dat dit leidt tot een betrouwbaarder ontwerp en beoordeling van grasmatten op het buitentalud. De nieuwe kennis wordt ook in 2023 beschikbaar als wettelijke toets voor het beoordelen van dijken.

 

MEER INFORMATIE
Rijkswaterstaat over huidige test
Bericht over eerdere proef

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.