secundair logo knw 1

Zeegras is een graadmeter voor de waterkwaliteit. Foto Rijkswaterstaat

Bij het eiland Griend in de Waddenzee legt Rijkswaterstaat zeegrasvelden aan van in totaal 3200 vierkante meter. Daarvoor wordt momenteel Deens ‘donorzaad’ met een kitspuit in de bodem geïnjecteerd. Het zeegras moet helpen om de waterkwaliteit te verbeteren.

Rijkswaterstaat heeft dit jaar het project ‘Sleutelen aan zeegrasherstel’ overgenomen van Natuurmonumenten. Zeegras speelt een belangrijke rol in het ecosysteem van de Waddenzee, maar is sinds de jaren dertig van de vorige eeuw in het Nederlandse deel vrijwel verdwenen. Als oorzaken worden genoemd de aanleg van de Afsluitdijk, ziekten en slechte waterkwaliteit.

De afgelopen jaren is uit onderzoek duidelijk geworden dat zeegras het beste kan groeien als diepte, golven en stroming optimaal zijn. Die omstandigheden zijn gevonden ten oosten van Griend, een onbewoonde wadplaat tussen Harlingen en Terschelling, waar enkele jaren geleden een succesvolle proef draaide.

Medewerkers van The Field Work Company en de Rijksuniversiteit Groningen hebben hier nu ongeveer 700.000 zaden ingebracht. De schatting is dat dit zo'n 100.000 plantjes zal opleveren. "Het gaat om een aanvullende versterking van het zeegras dat hier al eerder is ingezaaid", aldus Rijkswaterstaat.

Kitspuit
Het donorzaad is uit Denemarken gehaald. "Daar zijn nog grote smaragdgroene zeegrasvelden." Het zaad is in de wadbodem geïnjecteerd met een kitspuit met daarin een mix van slijk en zaadjes.

Het herstel van zeegras in de Waddenzee is een van de doelstellingen van de Kader Richtlijn Water. Zeegras vangt slib in, stabiliseert de bodem en zorgt voor helderder en stiller water, waarmee het een woon- of schuilplaats biedt voor planten en dieren. Die trekken weer vogels en vissen aan.

Grootschalig herstel van zeegras is echter een langdurig proces. Menselijke activiteiten die de waterkwaliteit aantasten, zoals vissen of baggeren, kunnen het herstel bemoeilijken. Ook verontreinigende stoffen hebben een nadelige invloed, evenals stormen, droge zomers en koude winters.

MEER INFORMATIE
Rijkswaterstaat over zeegras
H2O-bericht: Enig herstel van zeegras in Waddenzee maar nog diverse belemmeringen
H2O-bericht: Veelbelovende proef met zeegras in de Waddenzee

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.
De SER redeneert blijkbaar met als uitgangspunt dat de intensieve landbouw in Nederland moet blijven bestaan. Jammer dat niet uitgegaan is van een algemener principe, want grote kans dat dit conservatieve uitgangspunt er nu juist voor zorgt dat de ontwikkeling van Nederland zich minder ontwikkeld. 
Wat een interessante en belangrijke studie over het meten van genotoxiciteit in drinkwater! Het gebruik van bioassays zoals de Ames fluctuation test en de p53-CALUX lijkt een veelbelovende aanpak om de aanwezigheid van schadelijke stoffen in ons drinkwater te monitoren. Gezien de rol van oppervlaktewater in onze drinkwatervoorziening, is het cruciaal om ervoor te zorgen dat ons water vrij is van genotoxische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Het benadrukken van de noodzaak voor verdere research en het koppelen van bioassayresultaten aan chemische analyses is essentieel voor het waarborgen van veilige drinkwatervoorziening. Dit onderwerp vraagt om meer aandacht en ik kijk uit naar toekomstige updates over de voortgang van dit onderzoek!