secundair logo knw 1

Hoogheemraadschap van Rijnland gaat een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van Schiphol Trade Park, een 350 hectare groot bedrijventerrein ten zuiden van Schiphol langs de A4. In het gebied moet een duurzaam watersysteem worden ontwikkeld.

Gebiedsontwikkelaar Schiphol Area Development Company (SDAC) heeft de ambitie van het gebied het meest duurzame bedrijventerrein van Europa te maken. SDAC is in 1987 opgericht om de economische potentie van Amsterdam en de luchthaven ‘optimaal te benutten’ met het doel om de concurrentiepositie van de regio in het internationale krachtenveld te versterken. Het bedrijf past 'circulaire principes toe' bij de ontwikkeling van bedrijfslocaties.

Dat geldt ook voor het Schiphol Trade Park, dat zes zogeheten vestigingsmilieus heeft, te weten: de Logistics Zone, een Green Datacenter Campus, de Trade Boulevard, de A4 Skyline, The Valley en een Campus. Bij de inrichting wordt nagedacht over het gebruik van groene energie, hergebruik van grondstoffen én een duurzame omgang met water, schrijft de ontwikkelaar in een persbericht.

Samenwerkingsagenda
Voor het waterbeheer in het gebied heeft de ontwikkelaar samenwerking gezocht met het Hoogheemraadschap van Rijnland. Dat heeft geresulteerd in een ‘strategische samenwerkingsagenda’, die vorig week is getekend. Rijnland gaat een bijdrage leveren aan ‘duurzaam waterbeheer’ op het bedrijventerrein.

In het samenwerkingscontract is onder meer afgesproken dat onderzoek wordt gedaan naar innovatieve mogelijkheden om afvalwater van bedrijven aan de bron te scheiden. Daarbij moet worden gedacht aan het terugwinnen energie en grondstoffen, zegt woordvoerder Gerbrant Corbee van Rijnland.

Waterbuffers
Verder worden er waterbuffers aangelegd. Er komt een watersysteem ‘met wisselend waterpeil’ waarmee kan worden ingespeeld op periodes van droogte of hevige regenval met de bedoeling om wateroverlast zoveel mogelijk te beperken. Ook wordt regenwaterafvoer afgekoppeld van het riool, zodat het watersysteem en de zuivering van Rijnland minder worden belast.

Beide partijen hebben voorts afgesproken dat er energie wordt gestoken in het vergroten van het waterbewustzijn. STP en Rijnland benadrukken dat een toekomstbestendige omgeving alleen te bereiken is als de hele keten meedoet. SADC zegt daarom hoge eisen te stellen aan partijen die zich willen vestigen in het gebied. “Ook van hen worden duurzame ambities verwacht.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie