secundair logo knw 1

Op de rioolwaterzuivering Bath werd vorig jaar GenX aangetroffen (foto waterschap Brabantse Delta)

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een voorlopige risicogrens berekend voor GenX in bodem- en grondwater. Overheden kunnen deze risicogrens gebruiken om vast te stellen of de aanwezigheid van GenX in de grond en het grondwater een risico vormt voor mens en milieu, en of maatregelen nodig zijn.

Op steeds meer plekken in Nederland wordt GenX aangetroffen. De stof wordt gebruikt bij de productie van coatings, zoals Teflon. De risicogrens is vastgesteld op 100 microgram per kilogram droge grond. Omdat het RIVM de risicogrens berekende op basis van een beperkte dataset, heeft de grens een voorlopige waarde.

Dit betekent dat overheden zelf mogen beslissen of het deze waarde toepast. “Het Rijk kan overgaan tot de vaststelling van een norm, een zogeheten Interventiewaarde, of kan de overheden adviseren deze risicogrenswaarde te gebruiken voor lokaal beleid,” zegt Michiel Rutgers van RIVM.

Onderzoeksgegevens
Voor de afleiding van definitieve risicogrenswaarden zijn meer onderzoeksgegevens nodig. Een belangrijk onderdeel voor de risicobeoordeling van GenX is de bodem-plant relatie, omdat dat een cruciale schakel is in de blootstelling aan GenX.

“Juist die gegevens van meerdere onderzoeken zijn niet beschikbaar in de gepeer-reviewde literatuur,” vertelt Rutgers. “Wel hebben we een dataset met bodem en plantgehalten uit Dordrecht gebruikt. Dit was de enige beschikbare dataset, maar helaas slechts beperkt bruikbaar voor de afleiding van de bodem-plantrelatie.”

Bij het vaststellen van de risicogrenzen maakte RIVM gebruik van de methodiek die ook wordt gebruikt om de normen van de Wet Bodembescherming en het Besluit Bodemkwaliteit van af te leiden.

“De vragen rond GenX zijn urgent,” stelt Rutgers. “De afleiding van risicogrenswaarden volgens de geaccepteerde systematiek van de Wet Bodembescherming is een manier om snel en efficiënt de kennis over GenX een stapje verder te brengen. Daarbij onderkennen we dat voor deze nieuwe milieuproblemen er mogelijk ook andere beoordelings- en handelingskaders ontwikkeld moeten worden.”

 

MEER INFORMATIE
Het rapport Risicogrenzen GenX (HFPO-DA) voor grond en grondwater

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie
Is dit niet wat eenzijdige berichtgeving? Op Wikipedia staat te lezen: "Op 29 mei 2024 werd bekend dat door The Ocean Cleanup voor de 100e keer plastic afval uit de Grote Oceaan gehaald is. In totaal werd er met die 100 keren 385.000 kilogram opgevist" waarbij wordt verwezen naar nu.nl. Zelfs als de 11,5 miljoen kilo gehaald is (30 keer zo veel als in het geciteerde bericht) dan is dat nog steeds geen 1 procent van de geschatte hoeveelheid plastic in de oceanen (2-8 miljoen ton, volgens schattingen VN). Maar wat voor ons technologen denk ik zeer interessant is en ook in dit vakblad aandacht verdient, zijn de onbedoelde mogelijke schadelijke effecten voor het zeeleven. Hierover is een congres in Liverpool geweest in 2020. Mogelijk is er inmiddels meer onderzoek naar gedaan. In een artikel uit 2020 legde De Correspondent bloot welke keerzijdes er aan een goedwillende techniek als de Ocean Cleanup kunnen zitten en het spanningsveld tussen iets willen oplossen en de vraag voldoende breed in kaart hebben (https://decorrespondent.nl/11379/niemand-weet-welk-probleem-the-ocean-cleanup-eigenlijk-oplost/4ab9e62f-1927-0845-3b42-426dba6ac6b3). Een hoekje ethiek der techniek zou niet misstaan in een vakblad als H2O, lijkt me.
Leuk verhaal maar het klopt niet, helemaal niet. Ik woon al 72 jaar in de lage uiterwaard  bij km paal 951 en sinds RvdR  ( 2012) komt er meer water door de IJssel . Kom maar eens een middagje praten dan leg ik uit.
Because it's somebody elses computer you can blame someone else? :-) Lekker makkelijk. De burger weer opzadelen met extra kosten die door mensen die het beleid maken en zelf waarschijnlijk de rekening niet hoeven te betalen :-)