Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een voorlopige risicogrens berekend voor GenX in bodem- en grondwater. Overheden kunnen deze risicogrens gebruiken om vast te stellen of de aanwezigheid van GenX in de grond en het grondwater een risico vormt voor mens en milieu, en of maatregelen nodig zijn.
Op steeds meer plekken in Nederland wordt GenX aangetroffen. De stof wordt gebruikt bij de productie van coatings, zoals Teflon. De risicogrens is vastgesteld op 100 microgram per kilogram droge grond. Omdat het RIVM de risicogrens berekende op basis van een beperkte dataset, heeft de grens een voorlopige waarde.
Dit betekent dat overheden zelf mogen beslissen of het deze waarde toepast. “Het Rijk kan overgaan tot de vaststelling van een norm, een zogeheten Interventiewaarde, of kan de overheden adviseren deze risicogrenswaarde te gebruiken voor lokaal beleid,” zegt Michiel Rutgers van RIVM.
Onderzoeksgegevens
Voor de afleiding van definitieve risicogrenswaarden zijn meer onderzoeksgegevens nodig. Een belangrijk onderdeel voor de risicobeoordeling van GenX is de bodem-plant relatie, omdat dat een cruciale schakel is in de blootstelling aan GenX.
“Juist die gegevens van meerdere onderzoeken zijn niet beschikbaar in de gepeer-reviewde literatuur,” vertelt Rutgers. “Wel hebben we een dataset met bodem en plantgehalten uit Dordrecht gebruikt. Dit was de enige beschikbare dataset, maar helaas slechts beperkt bruikbaar voor de afleiding van de bodem-plantrelatie.”
Bij het vaststellen van de risicogrenzen maakte RIVM gebruik van de methodiek die ook wordt gebruikt om de normen van de Wet Bodembescherming en het Besluit Bodemkwaliteit van af te leiden.
“De vragen rond GenX zijn urgent,” stelt Rutgers. “De afleiding van risicogrenswaarden volgens de geaccepteerde systematiek van de Wet Bodembescherming is een manier om snel en efficiënt de kennis over GenX een stapje verder te brengen. Daarbij onderkennen we dat voor deze nieuwe milieuproblemen er mogelijk ook andere beoordelings- en handelingskaders ontwikkeld moeten worden.”
MEER INFORMATIE
Het rapport Risicogrenzen GenX (HFPO-DA) voor grond en grondwater