Wie rondloopt op de Aqua Nederland Vakbeurs in Gorinchem, ziet traditiegetrouw heel wat innovaties en nieuwe producten. Geen wonder met ruim 340 exposanten. Voor het eerst is een ‘must see route’ uitgestippeld.
Deze route voert langs veel nieuwigheden op het gebied van waterbehandeling, -management en -technologie. Zoals de innovaties van de vijf bedrijven die zich gezamenlijk presenteren op de innovatiestand van Water Alliance. Verder komt de bezoeker onder meer terecht bij de stand van NX Filtration (NXF).
Het Enschedese bedrijf staat voor de eerste keer op een beurs, vertelt Robert Gerard. “Wij zijn een vrij jong bedrijf dat gelieerd is aan de TU Twente. We maken een nieuw type membraan waarmee water kan worden gezuiverd van microverontreinigingen zoals medicijnresten en hormonen. Je kunt het zien als de vierde stap in de afvalwaterzuivering. Het is de laatste stap voor puur water.”
NXF maakt modules die bestaan uit 12.000 rietjes. Het vernieuwende zit volgens Gerard vooral in de coating die op deze rietjes wordt aangebracht. “Het gaat om enkele lagen coating van een paar nanometer. Daardoor worden de poriën afgedicht. Zo houdt een membraan organische microverontreinigingen tegen.”
De fabriek is net klaar, vervolgt Gerard. “Wij zijn begonnen met het produceren van grote hoeveelheden. Er is wereldwijd veel interesse voor onze vinding, bijvoorbeeld vanuit California dat met grote waterproblemen kampt. In eigen land werken we nauw samen met Oasen. Dit bedrijf heeft als mooi uitgangspunt: als de technologie er is om stoffen uit water te halen, moeten we het ook doen.”
Een andere stop langs de route is Landustrie. Dit bedrijf uit Sneek toont een aantal innovaties waaronder het decentrale sanitatiesysteem Waterschoon. Landustrie heeft het over ‘waterzuivering van de toekomst!’ “We passen het concept al acht jaar met succes toe in twee wijken in Sneek”, zegt Jan Dijkstra.
De kern is dat organisch afval samen met toiletwater wordt ingezameld met behulp van een vacuümsysteem. Het huishoudelijk afvalwater wordt meteen gescheiden vanuit de woning afgevoerd. De zuiveringsinstallatie staat in een energiegebouw in de wijk. Hier wordt energie in de vorm van biogas en warmte teruggewonnen en ingezet voor het verwarmen van woningen.
Dijkstra verwacht veel van deze innovatie. “Het is een mooi systeem voor nieuwbouwwijken. Huishoudens besparen veel water. Ook wordt meer dan 90 procent van de schadelijke stoffen uit het afvalwater verwijderd voordat het water wordt geloosd.”