secundair logo knw 1

Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard heeft in een kassengebied bij het Zuid-Hollandse Bleiswijk tijdens waterkwaliteitsmetingen de insecticide imidacloprid aangetroffen.

“Wij onderzoeken hoe en waar dit middel in het water is gekomen”, schrijft het hoogheemraadschap. “Onze handhavers controleren de omliggende sloten en bedrijven.” De meetgegevens worden doorgegeven aan de Omgevingsdienst, die verantwoordelijk is voor de controle op lozingen van water.

Het gebruik van de werkzame stof imidacloprid is in de land- en tuinbouw verboden. De insectenbestrijder (een neonicotinoïde) heeft een grote impact op insectenpopulaties in oppervlaktewater en andere ongewervelde waterdieren. In het water breekt het zeer langzaam af, wat leidt tot langdurige vervuiling.

Bij de gemeten hoeveelheid imidacloprid in het water gaat een deel van de kleine waterdieren en planten die erin leven dood, schrijft het hoogheemraadschap. Dat stelt vast dat de hoeveelheid meststoffen en bestrijdingsmiddelen in sloten in glastuinbouwgebieden hoger is dan in andere gebieden.

Het Hoogheemraadschap van Delfland maakte vorige maand proces-verbaal op tegen een tuinder die verantwoordelijk was voor lozing van het al lang verboden insecticide dichloorvos in het oppervlaktewater van het Westland. Het betrof een overschrijding van 6.000 keer de norm.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.