secundair logo knw 1

Plannen voor de Zuidplaspolder | Afbeelding Schieland en de Krimpenerwaard

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard gaat in beroep bij de Raad van State tegen het bestemmingsplan ’Middengebied Zuidplaspolder’ van de gemeente Zuidplas. Deze gemeente wil 8000 woningen en 2 bedrijventerreinen bouwen in de laaggelegen polder. Het hoogheemraadschap vindt dat de waterveiligheid niet genoeg geborgd is.

“Idealiter bevat het bestemmingsplan van een gemeente ook het waterhuishoudkundig plan”, stelt Ietske Roest van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. “Dat is nu niet het geval. Daarmee wordt niet voldoende zekerheid gegeven dat de wijk in de Zuidplaspolder ook echt op een toekomstbestendige manier wordt gebouwd, als het gaat om de waterhuishouding.”

Daarmee is niet gezegd dat het hoogheemraadschap principieel tegen bebouwing is in deze laaggelegen polder, 6,76 meter onder NAP. “Wij begrijpen dat er een woningbouwopgave is, maar stellen wel voorwaarden. Dat hebben we ook van begin af aan duidelijk gemaakt. We participeren al langer in dit project en hebben met gemeente en provincie ook een bestuursakkoord gesloten. Daarbij hebben wij altijd laten weten dat we ons opstellen als ‘kritische vriend’.”


LEES OOK: De bouw van hét klimaatdorp van Nederland gaat niet van een leien dakje


Concreet wil Schieland en de Krimpenerwaard zekerheid over aanvullende investeringen en stelt het voorwaarden met betrekking tot de complexe bodem en de klimaatontwikkeling. “Het gaat om antwoorden op belangrijke vragen als: kan zo’n wijk een bui als Limburg enkele jaren geleden aan? Wat gebeurt er met de bodem in tijden van droogte? Wij willen graag dat er een wijk komt, waar mensen ook op de lange termijn nog op een aangename manier kunnen wonen.”

Dat water en bodem sturend moeten zijn bij de woningbouw opgave, is weliswaar aangekondigd door het kabinet, maar nog niet juridisch vastgelegd. “Dat wreekt zich nu. De gemeente heeft nu dus de vrijheid om andere afwegingen te maken. Wij vinden echter wel dat we op moeten komen voor dit belang en vandaar de stap naar de Raad van State. Tegelijkertijd is het natuurlijk wel zo dat we in gesprek blijven met de gemeente en als er tussentijds een werkbare oplossing uit zou komen, kunnen we het beroep ook weer in trekken.”


Water Matters juni 2024 ankeiler breed

Water Matters juni 2024

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie