In een sloot naast Lelystad Airport zijn PFOS-concentraties aangetroffen die de norm 538 keer overschrijden. Dat blijkt uit een gecombineerd PFAS/PFOS-onderzoek van Waterschap Zuiderzeeland. Het waterschap wil niet vooruitlopen op de mogelijke oorzaak, maar laat die verder onderzoeken.
Twee weken geleden maakte Waterschap Vechtstromen bekend dat rond de voormalige vliegbasis Twenthe licht verhoogde PFOS-concentraties in het oppervlaktewater waren gemeten.
Eerder dit voorjaar bleek de Jelsumer Feart bij de militaire vliegbasis Leeuwarden ernstig vervuild als gevolg van het (al dan niet historische) gebruik van blusschuim op het vliegveld en ook het water rond Schiphol (Amsterdam) en Zestienhoven (Rotterdam) bevat uitzonderlijk hoge concentraties PFAS en PFOS.
Voor Zuiderzeeland waren deze ontdekkingen aanleiding om het water rond het vliegveld mee te nemen in het onderzoek naar PFAS in zwemwateren in de provincie Flevoland. De zwemwateren zijn veilig, maar de Meerkoetentocht naast het vliegveld blijkt op twee plekken een te hoge concentratie PFOS te bevatten: 191 nanogram en 350 nanogram per liter.
Niet gebruiken
De wettelijke norm voor oppervlaktewater is 0,65 nanogram per liter. "Deze overschrijding in de Meerkoetentocht zit 538 keer boven de norm", constateert het waterschap zelf. "Dit is de reden voor ons om direct een vervolgonderzoek in te stellen."
In het water uit de Meerkoetentocht wordt volgens Zuiderzeeland niet gezwommen of gevist, het wordt alleen in droge periodes gebruikt voor de beregening van gewassen. Het advies van de GGD is om dat nu niet te doen.
Omgevingsanalyse
Om een compleet en betrouwbaar beeld te krijgen van de ernst en de omvang van de vervuiling in de Meerkoetentocht en omgeving is volgens het waterschap meer onderzoek nodig. Op basis daarvan kan dan bepaald worden welke maatregelen nodig zijn.
Eind deze of begin volgende week wordt de uitslag van nieuwe metingen verwacht. Verder volgen nog een waterbodemonderzoek en een omgevingsanalyse, waarbij informatie wordt verzameld over de eerder gebaggerde locaties, de hydrologische situatie en de mogelijke bronnen van PFAS (heden en verleden).
"Het kan ook iets anders dan blusschuim van het vliegveld zijn", zegt woordvoerder Theresa Naaktgeboren van Zuiderzeeland. "Deze stof kent veel verschillende toepassingen, dus wij willen niet gelijk naar het vliegveld wijzen. Mogelijk komt het van andere bedrijven in de omgeving."
Zwemlocaties
Op alle vijf onderzochte zwemlocaties bleef het PFAS-gehalte onder de door het RIVM vastgestelde norm. In totaal telt Flevoland tien officiële zwemwateren, maar deze vijf zijn volgens het waterschap representatief voor de rest.
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving. Op het blog https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen