secundair logo knw 1

Een medewerker neemt monsters in het water van een beekloop l Foto Vechtstromen

Op en nabij de voormalige vliegbasis Twenthe zijn verhoogde PFOS-concentraties in het oppervlaktewater aangetroffen. Dat blijkt uit metingen van Waterschap Vechtstromen en Landschap Overijssel. Het waterschap verricht nader onderzoek om een beter beeld te krijgen van de aard en omvang van de vervuiling.

Eerder dit voorjaar werden omwonenden van de militaire vliegbasis Leeuwarden opgeschrikt door de resultaten van een onderzoek die wezen op flink verhoogde PFOS- en PFAS-concentraties in de Jelsumer Feart. Nader onderzoek wees uit dat de verontreiniging waarschijnlijk afkomstig is van blusschuim dat in het verleden werd gebruikt. 

De concentraties die in Twenthe zijn aangetroffen, zijn een stuk minder ernstig: op twee plekken op het terrein van de vliegbasis ging het om 69 nanogram per liter en 110 nanogram per liter, in de aanpalende Hesbeek om 100 nanogram per liter. De oppervlaktewaternorm voor PFOS is 0,65 nanogram per liter. 

"Of het nu veel of weinig is, is voor ons niet relevant", zegt woordvoerder Frank Brouwer van Vechtstromen. "Vervuiling is altijd vervelend, en dit gaat wel om een zeer zorgwekkende stof."

Hesbeek
De eerste metingen op het terrein van de vliegbasis werden dit voorjaar uitgevoerd in opdracht van Landschap Overijssel. Dat wilde weten of het oppervlaktewater dat afwatert op het natuurgebied Lonnekermeer van voldoende kwaliteit is om het gebied te bevloeien tegen verdroging. 

De aangetroffen PFOS-concentraties waren voor het waterschap aanleiding voor metingen op twee locaties naar mogelijke uitspoeling van de vervuiling. Daaruit bleek de verhoogde concentratie in de Hesbeek, een 1,5 kilometer lange waterloop tussen de vliegbasis en de spoorlijn Hengelo-Oldenzaal.

De Hesbeek stroomt ook door de bebouwde kom van Hengelo, maar dat is een ander deel dat geen verbinding met het deel van de Hesbeek bij het vliegveld, benadrukt Vechtstromen.

Nader onderzoek 
Om een compleet beeld te krijgen van de ernst en omvang van de vervuiling in de Hesbeek en de omliggende waterlopen, gaat het waterschap nu nader onderzoek doen. De provincie Overijssel en de gemeente Enschede onderzoeken daarnaast de bron van de vervuiling op het vliegbasisterrein.

Volgens de woordvoerder zullen beide onderzoeken wel enige tijd in beslag nemen. Omwonenden is intussen geadviseerd om, volgens de richtlijnen van het RIVM, geen vissen te eten uit de Hesbeek. "Dat is voor nu voldoende." 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.