secundair logo knw 1

Waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest publiceren dit jaar drie keer een online tijdschrift met als thema ‘de kracht van water’. De rode draad wordt gevormd door de Kerstvloed van 1717 en de dijkmaatregelen die sindsdien zijn genomen.

Bij de watersnoodramp van driehonderd jaar geleden braken in de nacht van 24 op 25 december de dijken in Noord-Nederland door. Dat kostte alleen al in de provincie Groningen aan ruim tweeduizend mensen het leven. Ook in andere provincies en landen vielen erg veel slachtoffers, in totaal 14.000. Het was in het noorden de laatste grote overstroming, vertelt woordvoerder Willeke Bergman van Waterschap Hunze en Aa’s. “Daarna werden de dijken versterkt onder leiding van rentmeester Thomas van Seeratt. Zij vormen tot op de dag van vandaag de basis voor onze bescherming tegen hoogwater.”

Noord-Nederland herdenkt dit jaar met allerlei evenementen de natuurramp. In het weekend van 23 en 24 september is er het wandelfestival Tocht om het Noord. Dan lopen vijfduizend mensen twee dagen over de oude dijk in Groningen. Het digitale magazine ‘De kracht van water!’ van waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest haakt hierbij aan. Bergman: “We brengen dit tijdschrift alleen in 2017 uit. Er verschijnen tot aan de tocht drie nummers, waarvan het eerste net is verschenen. Het magazine belicht de Kerstvloed, hoe de dijken daarna zijn versterkt en wat we op het ogenblik doen om dijken te verbeteren. Deze informatie wordt op een leuke manier met animaties en video’s gepresenteerd.”

De twee waterschappen hebben ook een educatieproject rondom de Kerstvloed om kinderen bewust te maken van het belang van waterveiligheid. In groepen 7 en 8 van de basisscholen wordt een film over de ramp getoond. Het wandelfestival heeft in september een juniortocht voor leerlingen van het basisonderwijs in de gemeente Eemsmond.

Bekijk het eerste nummer van het online magazine. Meer informatie over de herdenking van de Kerstvloed van 1717 vindt u hier.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”