Gemeenten en waterschappen die de klimaatbestendigheid van hun gebied nog niet in kaart hebben gebracht, kunnen nu gebruikmaken van de Handreiking Stresstest Light. Het gaat om een eenvoudig instrument dat mede door de Unie van Waterschappen is ontwikkeld.
De Handreiking Gestandaardiseerde Stresstest-Light levert een eerste beeld op van mogelijke wateroverlast, hitte, droogte en overstromingen. Daarmee voldoen overheden aan de afspraak in het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie dat zij voor eind 2019 uitzoeken hoe kwetsbaar hun gebied is voor klimaatverandering.
Veel gemeenten en waterschappen zijn hier al mee bezig of hebben dit al gedaan. Er circuleren inmiddels heel wat verschillende klimaatstresstesten die al dan niet aan de voorwaarden voldoen. De Stresstest Light is speciaal ontwikkeld voor overheden die nog niet of nauwelijks met klimaatadaptatie bezig zijn.
Voor elk van de vier thema’s beantwoorden zij allereerst een aantal vragen met behulp van informatie uit de Klimaatatlas of met de antwoorden van een eerdere stresstest. Bijvoorbeeld: Waar blijft het water na hevige neerslag staan? Waar lopen gebouwen risico als gevolg van wateroverlast?
Maatregelen
Vervolgens bespreken zij de antwoorden met collega’s binnen en buiten de eigen organisatie, zoals de provincie, de veiligheidsregio en de GGD. Daarop volgt de zogeheten risicodialoog, eventueel aan de hand van verdiepende stresstesten. Dat moet leiden tot afspraken over maatregelen.
In de Handreiking, die in opdracht van het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie is opgesteld, worden de stappen uitgebreid beschreven. De Handreiking is via de website van het Kennisportaal Ruimtelijke Adaptatie voor iedereen gratis toegankelijk.
Met het doorlopen van deze stappen voldoen overheden aan de eerste van zeven ambities van het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie, namelijk het in beeld brengen van hun kwetsbaarheden. Doel is uiteindelijk dat Nederland in 2050 klimaatbestendig en ‘waterrobuust’ is ingericht.
Standaardbuien
Door bij de aanleg van nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen, het opknappen van bestaande bebouwing, vervanging van rioleringen en wegonderhoud rekening te houden met het veranderende klimaat, moet schade door hittestress, wateroverlast, droogte en overstromingen moet zo veel mogelijk beperkt worden.
De Stresstest Light maakt gebruik van standaardbuien en standaardperioden van hitte of droogte. Dat heeft als voordeel dat niet iedereen het wiel opnieuw hoeft uit te vinden, aldus de UVW. Ook zijn resultaten van de test onderling beter vergelijkbaar.
De Handreiking is tot stand gekomen dankzij de inbreng van een groot aantal overheden, kennisinstellingen en marktpartijen. Op de website van het Kennisportaal worden ook voorbeelden getoond van overheden die al aan de gang zijn geweest met een stresstest.
Meer informatie
Bekijk de Handreiking Stresstest Light
Stresstest wordt krachttoer voor gemeenten