Vanwege de aanhoudende droogte pompt Waterschap Zuiderzeeland momenteel water uit het Markermeer naar het Veluwemeer. De maatregel is bedoeld om het waterpeil van het Veluwemeer aan te vullen en komt ook de waterkwaliteit ten goede. In het gebied van Waterschap De Dommel kan na acht erg natte maanden eindelijk verder worden gegaan met de aanleg van een natuurzone.
Het zijn tekenen dat het warme en grotendeels droge weer vanaf half juli gevolgen voor waterbeheerders begint te krijgen. Waterschap Zuiderzeeland zorgt sinds maandag voor de extra wateraanvoer richting het Veluwemeer en doet dat in opdracht van Rijkswaterstaat. Dit gebeurt wel vaker in het droogteseizoen dat van 1 april tot en met eind september loopt, geeft het waterschap aan. Het gaat niet ten koste van het waterpeil in Flevoland.
Het water uit het Markermeer wordt ingelaten via de Zuidersluis bij gemaal De Blocq van Kuffeler in Almere. Vervolgens gaat het water via de Hoge Vaart naar gemaal Lovink bij Biddinghuizen. Hier pompt Zuiderzeeland het water weer het Veluwemeer in. Eigenlijk gaat het water alleen maar door Flevoland heen zonder dat het waterpeil zakt, aldus de toelichting.
Aanleg Brabantse natuurzone eindelijk hervat
Waterschap De Dommel startte in oktober 2023 met de aanleg van een groene, natte zone van 550 meter lang in de gemeente Nuenen, om daarmee een natuurlijke verbinding tussen het Dommeldal en het Nuenens Broek te creëren. De werkzaamheden zouden eigenlijk worden afgerond in december, maar de bodem was te nat om het graafwerk goed te kunnen uitvoeren.
Het betekende een langdurig uitstel door ‘acht kletsnatte maanden’, meldt De Dommel. Niet eerder viel er zo lang zo veel regen in het Dommelgebied: 90 procent meer regen dan normaal in de periode van 1 oktober tot 1 juni. Pas door het droge weer van de afgelopen weken kan het karwei worden afgemaakt.
Aannemer Van Stipdonk Landschapsinrichtingen is deze week weer begonnen met de aanleg van de verbindingszone. Als de omstandigheden goed blijven, is het werk in drie weken klaar. Daarna volgt nog het inzaaien en aanplanten.
Zomerse droogte eindelijk voelbaar
De zomerse droogte wordt nu pas voelbaar, bericht Waterschap Rivierenland. De tropische hitte valt volgens het waterschap samen met een ander kantelpunt: de Rijn zakt nu zo laag dat water uit de polders ‘wegzijgt’.
Het is een normaal zomers verschijnsel dat lang uitbleef. Rivierenland voert volop water aan om sloten en weteringen op peil te houden en beregening mogelijk te maken. Het waterschap is alert op onweersbuien.
Waterschap Noorderzijlvest laat in een actueel waterbeeld weten sinds begin augustus IJsselmeerwater aan te voeren naar zowel Groningen als Drenthe. Dat is normaal voor een zomerperiode. Momenteel zijn er geen problemen, aldus Noorderzijlvest.
Het is ook de teneur van de berichtgeving van andere waterbeheerders. Er is voldoende water beschikbaar om aan de watervraag te voldoen, staat in de droogtemonitor van de Landelijke Commissie Waterverdeling.
Waarschuwing voor verminderde waterkwaliteit
Diverse waterschappen waarschuwen wel voor een verminderde waterkwaliteit van sloten, vijvers en andere wateren. Zoals Vechtstromen. Het oppervlaktewater warmt snel op door de hoge temperaturen, volgens een bericht van het waterschap. Dat gaat gepaard met een afname van het zuurstofgehalte. Hierdoor kunnen onder meer vissen last krijgen van een zuurstoftekort.
Er kunnen ook andere kwaliteitsproblemen ontstaan, zoals de groei van blauwalgen en botulisme. Waterschap Vechtstromen raadt mensen dan ook aan om alleen te zwemmen in water dat is aangewezen als officiële zwemwaterlocatie.
Overgang naar minder warm zomerweer
Aan het erg warme weer komt nu een einde, en dat wordt ingeluid met onweer en buien. Vanaf morgen (14 augustus) wordt het overdag ongeveer 22 graden langs de kust en rond de 25 graden in het binnenland. Het gaat ook weer wat vaker regenen. Dit weer zal een tijdje aanhouden.