secundair logo knw 1

Het winnende team in New Delhi stelt voor chauffeurs van tuk tuks in te schakelen I foto: Wetskills

Wetskills houdt deze week twee water challenges in India in verband met het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. In New Delhi sprak het koninklijk paar een tijdje met een aantal deelnemers.

De stichting Wetskills organiseert over de hele wereld geregeld water challenges voor studenten en jonge professionals. De deelnemers buigen zich in multidisciplinaire teams over praktijkcases waarbij Nederlandse organisaties betrokken zijn.

Het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima vormde de aanleiding om twee evenementen in New Delhi en Kerala te houden. “We hebben het programma van de challenges afgestemd op hun bezoek”, vertelt directeur Johan Oost van Wetskills vanuit India.

Johan OostJohan Oost

Ontmoeting met koninklijk paar
Het koningspaar bezocht afgelopen maandag op de eerste dag van hun staatsbezoek een testlocatie bij de Barapullah Drain, een zwaar vervuild open riool van de hoofdstad New Delhi. Hier proberen Indiase en Nederlandse onderzoeksinstellingen en bedrijven innovatieve waterzuiveringstechnologieën uit in het kader van het project LOTUS-HR.

 

“We hebben een ‘meet and greet’ georganiseerd”, zegt Oost. “De koning en koningin spraken een tijdje met een aantal deelnemers aan de challenge. Zij waren erg geïnteresseerd in hoe de jongeren vinden dat waterproblemen in relatie met de ontwikkeling van het Wetlab aan de Barapullah Drain kunnen worden aangepakt.”

Aan de water challenge in New Delhi deden zestien jongeren mee. De finale was vandaag (16 oktober) tijdens de India-Netherlands Technology Summit. Het thema was ‘verbinden van wetenschap en innovatie met mensen en ondernemerschap’.

Oost licht toe: “De Indiase en Nederlandse regering hebben op de testlocatie een onderzoekslaboratorium opgezet. De vraag is hoe dit echt een Water Experience Center kan worden waarbij bewoners en scholen betrokken zijn. De deelnemers kregen vier concrete vraagstukken voorgelegd. Die gingen onder meer over het creëren van het experience center en de integratie van technologische en niet-technologische oplossingen.”

Inzetten van chauffeurs van tuk tuks
Het winnende viertal kwam met het voorstel om chauffeurs van tuk tuks (ofwel rickshaws) in te schakelen. Van dit openbaar vervoermiddel maken veel Indiërs gebruik. In een tuk tuk kan een afvalbakje worden geplaatst, die de bestuurder vervolgens regelmatig leegt bij een centraal punt. Als beloning kan de driewieler worden schoongemaakt in een wasstraat met gezuiverd water van LOTUS-HR, mede omdat het project nog een bestemming zoekt voor het geproduceerde water.

De teamleden Srijani Das, Anne Marleen Swank, Rishabh Shukla en Heleen van Boxelaere hebben naar eigen zeggen veel geleerd van de challenge. “Door de samenwerking met de deelnemers met verschillende achtergronden hebben we niet alleen een inspirerend, leuk en creatief proces meegemaakt, maar ook de Indiase cultuur beter leren kennen. We hebben met de lokale bevolking gepraat en zijn daardoor tot een ‘out of the box’ idee gekomen om een vuilnisbakje in rickshaws te installeren. Daar waren de bestuurders ook blij mee!”

Tweede challenge in Kerala
De tweede Wetskills Water Challenge wordt gehouden in de deelstaat Kerala in het uiterste zuidwesten van India. Deze regio is in 2018 getroffen door de grootste overstroming in honderd jaar. Dat kostte honderden mensen het leven, terwijl ongeveer een miljoen mensen ontheemd raakten. Het centrale thema van de challenge is hier ‘geïntegreerd waterbeheer en bescherming tegen overstromingen.”

De finale is morgen en Oost verwacht weer een goede opbrengst. “Het gezamenlijk in groepjes bedenken van oplossingen levert elke keer interessante nieuwe ideeën op.”

 

 

MEER INFORMATIE
Informatie over Wetskills Water Challenges
Opening zuiveringsinstallatie door koningspaar
 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Met alle respect, maar ik kan me weer niet aan de indruk onttrekken dat hier oneigenlijk "behoud" van...ja van wat...? een heel belangrijke rol speelt vanuit oa. Rijkswaterstaat. Nogmaals kijkend naar het totale project van Ir. Lely en de doordachte gevolgen van eea. moeten we dit derde grote inpolder traject gewoon oppakken om meer balans te verkrijgen in alles. En no1, meer woningbouw ruimte wordt er in een klap mee opgelost! Anders mag men aan inpoldering Dogeland gaan denken in de Noordzee..., want we moeten hoe dan ook meer land erbij krijgen om alle problemen op te lossen.  
Is het niet van-den-zotten-in-het-kwadraat dat de rechterlijke macht de overheid moet veroordelen tot het naleven van de door haar zelf gemaakte wetgeving?
"En zij vreesden met groote vreeze!"  staat er in de Bijbel. Wat een negatief stukje. De rechter heeft een dwangsom opgelegd voor 2030. Minister Wiersma heeft nog even de tijd om met een oplossing te komen.
Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit.