secundair logo knw 1

Het koningspaar samen met Indiase en Nederlandse betrokkenen voor de nieuwe proefinstallatie I foto: Anil Kapoor / TU Delft

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima namen in het kader van hun staatsbezoek aan India een kijkje bij de Barapullah Drain, waar Indiase en Nederlandse partijen samenwerken op het gebied van watertechnologie en waterzuivering. Zij openden op een testlocatie in New Delhi een pilotinstallatie met plantenbakken om afvalwater te zuiveren.

De proefinstallatie is gebouwd in het kader van het Nederlands-Indiase project Local Treatment of Urban sewage and Streams for Healthy Reuse (LOTUS-HR). Het koningspaar verrichte afgelopen maandag de officiële openingshandeling door de kraan van de kleinschalige installatie open te draaien. Het concept hiervoor komt van hoogleraar Milieutechnologie Merle de Kreuk (tevens programmaleider Lotus-HR) en biotechnoloog Steef van de Valk van de TU Delft. 

Geïnspireerd door de steeds vaker voorkomende verticale tuinen in megasteden kwamen zij op het idee van een verticale kleinschalige installatie, waarbij afvalwater via plantenbakken wordt gezuiverd. Indiase en Nederlandse studenten werkten dit verder uit. In een stellage van zes meter hoog hangen zes plantenbakken.

De Kreuk licht op de site van de TU Delft de werking uit: “Het smerige water wordt omhoog gepompt en stroomt vervolgens via de plantenbakken weer terug naar beneden als in een soort knikkerbaan. De plantenwortels en het substraat van steenwol zuiveren nu zo’n 250 liter rioolwater per dag. Dit kan in de toekomst natuurlijk meer worden als het model verbeterd wordt, waardoor ook op plekken met enorm ruimtegebrek waterzuivering hand in hand kan gaan met de aanleg van stadsgroen.”

Testlocatie bij open riool
De pilotinstallatie bevindt zich op een testlocatie in het Sun Dial Park nabij de enorm vervuilde Barapullah Drain, een van de grootste open riolen van de hoofdstad New Delhi. Het smerige afvalwater komt via dit afvoerkanaal in de rivier Yamuna en uiteindelijk de Ganges terecht. Binnen LOTUS-HR ontwikkelen Nederlandse en Indiase onderzoeksinstellingen en bedrijven robuuste technologieën om afvalwater lokaal te zuiveren en grondstoffen terug te winnen om deze ook lokaal in te zetten. Daarbij is uitgebreid aandacht voor gezondheidsaspecten.

Met hun openingshandeling lanceerde het koninklijk paar de tweede fase van het onderzoeksproject, waarbij het aantal gezuiverde liters water op de testlocatie flink wordt opgeschaald. TU Delft bekijkt hierbij de mogelijkheden van de voorbehandeling van afvalwater via anaerobe vergisting. Een andere deelnemer aan het project is de onderzoeksgroep Milieutechnologie van hoogleraar Huub Rijnaarts van Wageningen University & Research. Dit team richt zich op de urban vital filter behandeling (een compact zuiveringssysteem voor landbouwdoeleinden) en zuiveringsmethoden met algen.

Veertig overeenkomsten
Gisteren en vandaag vindt de India-Netherlands Technology Summit in New Delhi plaats. Het thema van de beurs is de verbinding tussen landbouw, water en gezondheidszorg. Op deze terreinen gaan beide landen samen werken aan innovatie. Hiervoor wordt een gezamenlijke kennis- en innovatieagenda opgesteld. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat meldt dat op de eerste dag van de tech summit veertig overeenkomsten tussen Indiase en Nederlandse bedrijven, overheden en kennisinstellingen zijn gesloten. De waarde hiervan is naar schatting 650 miljoen euro.

 

MEER INFORMATIE
Project LOTUS-HR
TU Delft over proefinstallatie
WUR over eigen inbreng
Ministerie van EZK over tech summit 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.