secundair logo knw 1

Illustratie: Permavoid Ltd.

Op een ‘blauw-groen’ dak in Amsterdam wordt de komende jaren uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het koelende effect van verdamping. Onder de beplanting heeft het dak een drainagelaag waarin regenwater wordt opgevangen, opgeslagen en hergebruikt voor irrigatie.

Het onderzoeksdak, getiteld Project Smartroof 2.0, wordt komende vrijdag (8 september) geopend op het Marineterrein in Amsterdam. Het levend laboratorium is het afgelopen jaar aangelegd. Bij de opening kunnen daardoor al de eerste onderzoeksresultaten worden gepresenteerd.

Project Smartroof 2.0 is een doorontwikkeling van de al langer bestaande ‘groene daken’, vertelt projectleider Joris Voeten, ingenieur groenstedelijke ruimte. “Steden worden hitte-eilanden bij warm weer. Dat is onaangenaam en ongezond. Al langer wordt daarom gezegd dat er meer groene daken moeten komen, die voor een verkoelend effect zorgen. Niemand weet echter precies voor hoeveel verkoeling die daken zorgen. Op ons onderzoeksdak onderzoeken wij hoeveel warmte er precies verdampt op een gewoon groen dak én op een groen-blauw dak. Op het groen-blauwe dak hebben we onder de begroeiing een 85 millimeter hoge drainagelaag aangebracht, die zorgt voor tien keer meer opslag van water dan een gewoon groen dak. Daarmee zoeken we het optimum van een systeem dat zo weinig mogelijk weegt én zorgt voor zoveel mogelijk verdamping.”

Het dak kan daarnaast bij extreme regenbuien water opvangen, zodat de stedelijke wateroverlast vermindert. Via een weegsysteem dat in het dak is ingebouwd – een wereldprimeur – wordt de verdamping gemeten. Daarnaast wordt op diverse plekken in en boven het dak de temperatuur gemeten, om een goed beeld te krijgen van het werkelijke verkoelende effect.

Project Smartroof 2.0 is een samenwerkingsverband tussen Drain Products Europe, Aedes Real Estate, onderzoeksinstituut KWR, gemeente Amsterdam, waterschap Amstel & Gooi en Vecht, watercyclusbedrijf Waternet en Bureau Marineterrein Amsterdam. Het project wordt medegefinancierd vanuit de toeslag voor topsectoren (TKI’s) van de overheid. Het Marineterrein in Amsterdam, als thuisbasis voor vele start-ups en innovatieve bedrijven, is een voor de hand liggende locatie voor het blauw-groene dak, aldus Voeten.

Het onderzoek zal in ieder geval de komende twee jaar plaatsvinden en waarschijnlijk langer. Voeten: “Over een langere periode krijg je steeds betrouwbaarder resultaten.”

Ook de variatie in beplanting kan mogelijk verschillende resultaten opleveren. Het dak is nu nog vooral begroeid met sedumbeplanting. “We hebben het dak al twee keer ingezaaid met kruiden, planten en grassen. Sedumbeplanting is wat sterker en overheerst daarom vooralsnog, maar de verwachting is dat planten en grassen het in de winter langer uithouden. Daarom verwachten we volgend jaar meer meetresultaten van grassen en planten die vergelijkbaar zijn met de Nederlandse bermbegroeiing.”

Meer informatie over het blauw-groene dak Smartroof 2.0

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie
Is dit niet wat eenzijdige berichtgeving? Op Wikipedia staat te lezen: "Op 29 mei 2024 werd bekend dat door The Ocean Cleanup voor de 100e keer plastic afval uit de Grote Oceaan gehaald is. In totaal werd er met die 100 keren 385.000 kilogram opgevist" waarbij wordt verwezen naar nu.nl. Zelfs als de 11,5 miljoen kilo gehaald is (30 keer zo veel als in het geciteerde bericht) dan is dat nog steeds geen 1 procent van de geschatte hoeveelheid plastic in de oceanen (2-8 miljoen ton, volgens schattingen VN). Maar wat voor ons technologen denk ik zeer interessant is en ook in dit vakblad aandacht verdient, zijn de onbedoelde mogelijke schadelijke effecten voor het zeeleven. Hierover is een congres in Liverpool geweest in 2020. Mogelijk is er inmiddels meer onderzoek naar gedaan. In een artikel uit 2020 legde De Correspondent bloot welke keerzijdes er aan een goedwillende techniek als de Ocean Cleanup kunnen zitten en het spanningsveld tussen iets willen oplossen en de vraag voldoende breed in kaart hebben (https://decorrespondent.nl/11379/niemand-weet-welk-probleem-the-ocean-cleanup-eigenlijk-oplost/4ab9e62f-1927-0845-3b42-426dba6ac6b3). Een hoekje ethiek der techniek zou niet misstaan in een vakblad als H2O, lijkt me.
Leuk verhaal maar het klopt niet, helemaal niet. Ik woon al 72 jaar in de lage uiterwaard  bij km paal 951 en sinds RvdR  ( 2012) komt er meer water door de IJssel . Kom maar eens een middagje praten dan leg ik uit.
Because it's somebody elses computer you can blame someone else? :-) Lekker makkelijk. De burger weer opzadelen met extra kosten die door mensen die het beleid maken en zelf waarschijnlijk de rekening niet hoeven te betalen :-)