secundair logo knw 1

Plastic in de oceaan | Foto Naja Bertolt Jensen Unsplash

In de oceanen drijft zo’n 3,2 miljoen ton plastic en dat is veel minder dan tot nu toe werd aangenomen. En jaarlijks komt er via rivieren, kusten en de visserij ongeveer 500 miljoen kg plastic bij. Ook dat is veel minder dan tot dusverre werd gedacht. Dat blijkt uit een artikel van onderzoekers van de Universiteit Utrecht dat vandaag is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Geoscience.

Over de hoeveelheid plastic in de wereldzeeën werden in de afgelopen jaren uiteenlopende schattingen gedaan, oplopend tot 250 miljoen ton. En dat gold ook voor de hoeveelheden die jaarlijks via rivieren naar de open zee stromen, dat zou een veelvoud zijn van de plasticvervuiling die al in de oceanen dreef.

De ramingen konden nooit worden gestaafd met de hoeveelheden plastics die daadwerkelijk werden gevonden, dat was hooguit 1 procent van de geschatte hoeveelheden. En dat stelde onderzoekers voor raadsels - in de oceanen dreef een enorme hoeveelheid plastic die niet te vinden was.

Het Utrechtse onderzoek werpt nu een ander licht op deze ‘paradox of the missing plastic’: de ramingen waren veel te hoog, de werkelijke omvang van de plasticsoep is veel kleiner dan gedacht.

Wiskundig model
De onderzoekers gebruikten een wiskundig model voor hun berekeningen. Dat model werd gevoed met zo’n 20.000 metingen, gedaan in het oppervlaktewater (14.977), op stranden (7.114) en in de diepe oceaan (120). De onderzoekers richtten zich daarbij op kunststoffen, zoals polyethyleen, polypropyleen en polystyreen. Van deze polymeren is aangetoond dat ze de meerderheid vormen van de voorwerpen in het oceaanoppervlak, de diepere lagen en de stranden, aldus het onderzoek.

In een wereldwijde 3D-kaart werd de vervuiling in het jaar 2020 (3,2 miljoen ton) in kaart gebracht. Het grootste deel van het plastic (59 tot 62 procent) bevindt zich aan de oppervlakte, meer dan een derde (36-39 procent) zit in dieper water en de rest (1,5 tot 1,9 procent) ligt op het strand.

Microplastics
De hoeveelheid massa in plastic zit eigenlijk heel weinig in microplastics, zegt onderzoeker Erik van Sebille in een vraaggesprek met Radio 1. “95 procent van al het gewicht aan plasticafval in de oceanen bestaat uit grote stukken plastic. Dat is het goede nieuws van ons onderzoek. Als we heel erg focussen op het opruimen van die grote stukken plastic, kunnen we niet alleen heel veel van de totale hoeveelheid plastic in de oceanen weghalen, maar ook voorkomen dat heel veel microplastics ontstaan.”

Jaarlijks komt er zo’n 500 miljoen kg plastic bij in de oceanen, afkomstig van de kust, de visserij en via de rivieren. Opvallend is dat de aanvoer door de rivieren ook veel kleiner is dan tot nu toe gedacht. De Utrechtse onderzoekers komen uit op zo’n 60 miljoen kg rivierplastic, veel minder dan de schattingen die wel opliepen tot 2.400 miljoen kg.

Van de aanvoer van plastic in de zeeën en oceanen komt maar 12 procent via de rivieren, de rest via de visserij (45 procent) en vanuit de kust (40 procent). "Volgens onze metingen komt een relatief groot deel van de vervuiling van vissersschepen. Als je daar met regelgeving kan voorkomen dat dat afval in zee belandt, heb je meteen al heel veel gewonnen", zegt onderzoeker Mikael Kaandorp in een vraaggesprek met dagblad Trouw.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Is het niet van-den-zotten-in-het-kwadraat dat de rechterlijke macht de overheid moet veroordelen tot het naleven van de door haar zelf gemaakte wetgeving?
"En zij vreesden met groote vreeze!"  staat er in de Bijbel. Wat een negatief stukje. De rechter heeft een dwangsom opgelegd voor 2030. Minister Wiersma heeft nog even de tijd om met een oplossing te komen.
Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?