secundair logo knw 1

door Maarten Bruijs

WATERBLOG - Sinds jaar en dag zijn grond- en oppervlaktewater uit rivieren, meren en plassen de traditionele bronnen voor ons industriewater. Primaire doelstellingen voor gebruik van dit water lopen uiteen van koeling tot productie van demiwater tot stoom. De onttrekking van grote volumes en de lozing van (sterk) vervuild rest- en afvalwater heeft een aanzienlijke impact op de kwaliteit van het oppervlaktewater.

Maarten Bruijs 180Ondanks de stijging van Nederland op de waterstressranglijst van het World Resources Institute, is vergeleken met andere landen het watertekort in Nederland beperkt en lijkt er genoeg kwalitatief goed water beschikbaar. Toch zijn er veel argumenten om de belasting van onze natuurlijke bronnen te verlagen ten behoeve van een duurzame beschikbaarheid van schoon oppervlaktewater.

Kostenbesparing van groot belang

In de ideale wereld van grootverbruikers op het gebied van water zijn alle processen circulair met elkaar verbonden. Het koppelen van waterstromen borduurt voort op het cradle-to-cradle-principe en het samenwerken in de waterketen. Maar het gaat niet alleen om het veiligstellen van ons water voor volgende generaties. Dit denken ‘van bron tot bron’ sluit ook nauw aan op het invoeren van kostenbesparingen. Ondanks de recent ingezette economische groei is dit voor veel industrieën nog steeds van levensbelang. Omdat het gebruik van (oppervlakte)water in de toekomst wel eens flink belast kan gaan worden, is hier ook op termijn een grote winst te behalen.

Significante waterbesparingen mogelijk

Internationale studies laten zien dat significante waterbesparingen in de industrie- en de energiesector met name te behalen zijn door verbetering van de efficiency van de installatie als geheel. Het totale waterverbruik neemt dan niet af, maar de waterconsumptie per ton product of geproduceerde MWe wel. Het op korte termijn verlagen van het waterverbruik kan alleen door het kortsluiten van proceswaterstromen. In de ideale situatie stroomt het water slechts eenmaal door de installatie heen, via een opeenvolgende cascade van alle processen. Door het slim (her)ontwerpen van proceswaterstromen kan dit ideaalbeeld gerealiseerd worden.

Efficiënt toepassing van bronnen

Het efficiënt toepassen van bronnen verlaagt niet alleen de druk op natuurlijke bronnen. Bovenal vergroot het slim koppelen van waterstromen de potentie om kosten te besparen. Het is meer dan alleen het aanleggen van leidingen en buizen. Naast toepassing van ‘best beschikbare technologieën’ gaat het nu vooral om creatieve technologische oplossingen voor het retrofitten van de huidige installaties naar een kringloop-gestuurde waterstroom en om het gebruik maken van de energie en de warmte die er al is. De tussentijdse ‘upcycling’ van rest- of afvalwater uit processen kan beperkt blijven omdat in veel gevallen reeds aan de kwaliteit wordt voldaan.

Afgewogen behandeling van proceswater

Van primair belang voor het welslagen is een afgewogen behandeling van het proceswater om zowel de integriteit van de installatie als de benodigde waterkwaliteit onder controle te houden. Hier zijn voor een bron-tot-bron 2.0-installatie mogelijk nieuwe innovatieve oplossingen nodig. Voor nieuw te ontwerpen installaties zou het denken van ‘bron-tot-bron’ de nieuwe basis moeten zijn. EU-richtlijnen als de IED zullen daar handvatten voor moeten geven. Maar laten we daar als watersector in Nederland niet op wachten en nu al starten de industriële waterketens in ons land te upgraden. In het ideale geval exporteren we onze kennis zodat we ook kunnen helpen om de rest van de wereld bestendiger te maken voor waterstress.

Maarten Bruijs is senior adviseur Proces- en koelwater bij Sweco Nederland. Hij schreef deze blog in samenwerking met Ludwin Daal, eveneens senior adviseur Proces- en koelwater bij Sweco Nederland.

Reageren? Mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”