De urine van mannen die plassen in de Amsterdamse Heineken Music Hall wordt voortaan opgevangen om er de meststof fosfaat uit te halen en daar vervolgens struviet van te maken. Vandaag ging het project van watercyclusbedrijf Waternet officieel van start.
Per evenement gaan er gemiddeld 3.000 mannen even naar het toilet. Bij een beetje goed bezocht concert zorgt dat voor enkele duizenden liters urine. Vanuit de waterloze urinoirs wordt de urine puur opgevangen in een opvangtank met een capaciteit van 13.000 liter.
De inhoud van de volle tank wordt per tankwagen vervoerd naar de rioolwaterzuivering van waterschap Amstel, Gooi en Vecht in het Westelijk Havengebied. Daar wordt het fosfaat uit de urine in een aparte installatie omgezet in struviet, een zeer vruchtbare mestsoort. Een liter pure urine levert 2 gram struvriet op, met drie volle tanks urine kan een voetbalveld bemest worden.
"Het is absoluut geen gimmick," zegt Simone Berkhout, woordvoerder van Waternet, dat het project uitvoert in opdracht van de gemeente Amsterdam en waterschap Amstel, Gooi en Vecht. "Het sluit namelijk aan op onze visie op een circulaire economie en onze pogingen om waardevolle stoffen uit afvalwater opnieuw te gebruiken. We zijn volop aan het werk, onder andere met decentrale zuivering en door afvalwater te gebruiken om biogassen en eiwitten terug te winnen."
Pure urine lijkt echter een buitengewone vruchtbare grondstof. "Het is eenvoudiger en efficiënter om fosfaat uit zuivere urine terug te winnen. We zijn dan ook al in gesprek met andere grote evenementenlocaties en bedrijven om daar op een vergelijkbare manier pure urine in te zamelen."