secundair logo knw 1

Foto: Ron Offermans

De urine van mannen die plassen in de Amsterdamse Heineken Music Hall wordt voortaan opgevangen om er de meststof fosfaat uit te halen en daar vervolgens struviet van te maken. Vandaag ging het project van watercyclusbedrijf Waternet officieel van start.

Per evenement gaan er gemiddeld 3.000 mannen even naar het toilet. Bij een beetje goed bezocht concert zorgt dat voor enkele duizenden liters urine. Vanuit de waterloze urinoirs wordt de urine puur opgevangen in een opvangtank met een capaciteit van 13.000 liter.

De inhoud van de volle tank wordt per tankwagen vervoerd naar de rioolwaterzuivering van waterschap Amstel, Gooi en Vecht in het Westelijk Havengebied. Daar wordt het fosfaat uit de urine in een aparte installatie omgezet in struviet, een zeer vruchtbare mestsoort. Een liter pure urine levert 2 gram struvriet op, met drie volle tanks urine kan een voetbalveld bemest worden.

"Het is absoluut geen gimmick," zegt Simone Berkhout, woordvoerder van Waternet, dat het project uitvoert in opdracht van de gemeente Amsterdam en waterschap Amstel, Gooi en Vecht. "Het sluit namelijk aan op onze visie op een circulaire economie en onze pogingen om waardevolle stoffen uit afvalwater opnieuw te gebruiken. We zijn volop aan het werk, onder andere met decentrale zuivering en door afvalwater te gebruiken om biogassen en eiwitten terug te winnen."

Pure urine lijkt echter een buitengewone vruchtbare grondstof. "Het is eenvoudiger en efficiënter om fosfaat uit zuivere urine terug te winnen. We zijn dan ook al in gesprek met andere grote evenementenlocaties en bedrijven om daar op een vergelijkbare manier pure urine in te zamelen."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.
@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?