Een idee om biofilters met schimmels in te zetten voor waterzuivering heeft de publieksprijs bij de Water Innovation Challenge gewonnen. Deze wedstrijd voor studenten werd georganiseerd door Waterschapsbedrijf Limburg en drinkwaterbedrijf WML.
Het afgelopen halfjaar hebben jongeren van acht vooral zuidelijke onderwijsinstellingen creatieve oplossingen voor de waterkringloop bedacht. De belangstelling voor de Water Innovation Challenge was groot: er waren 103 inzendingen. In de wedstrijd stonden de thema’s afvalwater, avondspits in waterverbruik, reststoffen en transport centraal. De studenten hebben - vaak in teamverband - tijdens workshops hun ideeën uitgewerkt tot een businessplan, mock-up of prototype. Dat resulteerde in uiteenlopende, creatieve oplossingen.
De studenten met de twaalf beste inzendingen gingen door naar de finale die gisteren op het kantoor van Waterschapsbedrijf Limburg in Roermond werd gehouden. Zij presenteerden hun idee, waarna de vakjury per thema de winnaar koos. De winst bij het thema Reststoffen ging naar het vijftal Renée Janssen, Kelly Krauth, Eva Schonk, Armand Janssen en Kris Bankers van HAS Hogeschool Venlo. Hun inzending Mycofiltratie was tevens de favoriet van het aanwezige publiek.
Levende schoonmakers
De Venlose studenten spreken van ‘levende schoonmakers’. Door het inzetten van levende organismen kan water verder worden gefilterd van pathogenen, plastic en organische stoffen. Het idee is om het mycelium van een groep schimmels genaamd saprofyten te gebruiken voor het maken van biofilters. Deze schimmels worden samen met houtsnippers en stro in jutezakken gedaan. Dat levert betaalbare zuiveringsunits die in de waterstroom kunnen worden geplaatst. Een zak gaat gemiddeld een jaar of drie mee.
Melanie Kersten, student aan de Universiteit Maastricht, won bij het thema Avondspits. Zij bedacht een oplossing voor het feit dat de meeste mensen rond dezelfde tijd thuiskomen en meteen water verbruiken, waardoor het drinkwatersysteem onder grote druk komt te staan. Kersten stelt een campagne voor om mensen bewuster te maken van hun gewoonten. Er kunnen bijvoorbeeld tv-spotjes tussen zeven en acht uur ’s avonds worden uitgezonden. Kersten oppert om in de campagne speciale aandacht te besteden aan ouderen en hen te vragen op andere tijden te douchen.
Oud papier in afvalwater
Iris Golsteijn en Julian Pijls van HAS Hogeschool Venlo werden bij het thema Transport bekroond voor hun idee Haske-Transport. Zij willen dat bedrijven en huishoudens langs de weg hun oud papier in het afvalwater kunnen deponeren. Daarbij wordt gebruikgemaakt van de bestaande infrastructuur aan buizen. Er is één aanpassing nodig: een extra bak die een shredder, mix-gedeelte en pomp bevat. Deze oplossing bespaart volgens de twee studenten transportkosten, zorgt voor minder uitstoot van CO2 en is beter voor het milieu.
Bij het thema Afvalwater viel het idee van Tamisan Latherow het meest in de smaak van de jury. De studente van Wageningen University heeft een aanpak in drie stappen uitgewerkt om afvalwater te gebruiken voor agrarische doelen of landaanwinning.
De winnaars hebben een innovatiecheque gekregen. Zij kunnen hiermee samen met Waterschapsbedrijf Limburg of WML hun oplossing verder uitwerken. Het waterschap of drinkwaterbedrijf helpt bijvoorbeeld met kennis, financiële steun of materiaal.
Lees meer over de winnaars en andere inzendingen.