De Nederlandse watertechnologiesector is innovatief en internationaal toonaangevend, maar loopt in eigen land vast in een moeras aan achterhaalde wet- en regelgeving, bureaucratie en landbouwpolarisatie. Dat is de stelling waarmee netwerkorganisatie Water Alliance het verkiezingsdebat over watertechnologie aankondigt. Het 'Grote Watertechnologie Debat' wordt woensdag 8 november gehouden op de internationale vakbeurs Aquatech in de Amsterdamse RAI.
“We hopen bij het debat van kandidaat-Kamerleden te horen hoe ze samen aan de waterproblemen gaan werken. Als dat ze niet lukt, dan moeten we onze voormalige waterprins misschien eens bellen om de polder in beweging te krijgen”, aldus de persaankondiging.
Branchemanager Peter van der Linde van Water Alliance licht toe: “Waar er eerst weinig politieke interesse was voor waterproblemen in Nederland, maak ik me nu zorgen over bureaucratie en dreigende polarisatie van het politieke waterdebat. Ik organiseer dit debat vooral in de hoop dat we achterhaalde wet- en regelgeving kunnen aanpassen zodat nieuwe watertechnologie, die soms in het buitenland al lang en breed door onze bedrijven wordt toegepast, ook Nederland kan helpen bij de uitdagingen rondom bijvoorbeeld waterkwaliteit, verdroging en energiebesparing.”
Het is de eerste keer dat Water Alliance, branchevereniging van meer dan 200 bedrijven in de water- en milieutechnologiesector, een debat organiseert in nationale verkiezingstijd. Voor het debat zijn de grootste vijf partijen in de peilingen aangeschreven. Daarnaast werden via een loterij twee wildcards uitgereikt. GL/PvdA (Laura Bromet), VVD (Fahid Minhas), D66 (Tjeerd de Groot), Jan Swaag (BBB) en Volt (Marieke Koekkoek) hebben aangegeven aanwezig te zijn, schrijft Water Alliance.