Het Phario-project heeft drie tot vijf miljoen euro nodig om een installatie te bouwen voor de productie van de eerste bioplastic uit slib. De initiatiefnemers komen binnenkort met een plan om de volgende stap te zetten in het veelbelovende project.
Dat zei Martijn Bovée vandaag op de Aqua Vakbeurs Nederland, waar in de ochtend enkele seminars onder auspiciën van beursorganisator ENVAQUA werden gehouden. Bovée vertelde in de bijeenkomst van de Energie- & Grondstoffenfabriek over het project Phario dat zich richt op het winnen van afbreekbare polyesters uit slib, zogeheten polyhydroxyalkanoaten (PHA’s). In februari won het project de titel 'Water innovator of the Year 2018'.
Kansrijke toekomst
Bovée schetste een kansrijke toekomst voor de bioplastics uit slib; met name vanwege de circulaire doelstellingen en ambities is PHA een snelgroeiend segment. “PHA is een van de weinige goede afbreekbare bioplastics. Qua duurzaamheid zitten we hartstikke goed. We hebben met de productie van PHA’s een hele lage milieudruk, we kunnen de plastic prijscompetitief in de markt zetten en de kwaliteit van het plastic is goed, zo niet beter dan commerciële PHA’s.”
De bioplastics kunnen worden verwerkt in coatings van zaden, plastic films, afbreekbaar worteldoek, gft zakken. Bovée: “We gaan het maken op specificatie.”
Het Phario-procedé, dat in een pilot van tien maanden op de rioolwaterzuivering Bath van Brabantse Delta succesvol is getest, kan op alle klassieke waterzuiveringsinstallaties worden geïnstalleerd, aldus Bovée. Als dat gebeurt kunnen de waterschappen jaarlijks een behoorlijke hoeveelheid PHA’s produceren. Bovée: “We zouden dan op 20-25.000 ton PHA kunnen uitkomen. Een eerste commerciele plant is gericht op 5.000 ton PHA met slib uit circa 3-4 zuiveringen."
Partners nodig
Maar zover is het nog niet. Eerst moet de productie-installatie er komen, zodat de markt het product kan zien, aldus Bovée. Het duurt daarna nog vier tot vijf jaar voordat de gewenste opschaling haar beslag heeft gekregen. “Die tijd moeten we overbruggen. Daar hebben we partners voor nodig. Daarom zeg ik: doe mee!”
Het Phario-project wordt nu gedragen door de waterschappen Brabantse Delta, De Dommel, Scheldestromen, Hollandse Delta en Wetterskip Fryslan. Ander partners zijn: Stowa, Energie en Grondstoffenfabriek, SNB, HVC en Paques. Onderzoeksinstituut Wetsus en TU Delft dragen bij met onderzoek en ontwikkeling.
Update 10:30 uur/14-03 toegevoegd: potentiële totale productiecapaciteit is tot 20.000 tot 25.000 ton PHA