secundair logo knw 1

De onderwatercamera registreert een baars die de Weerdsluis wil passeren l Foto HDSR

De visdeurbel bij de Weerdsluis in Utrecht was dit seizoen populairder dan ooit. Ruim 20 miljoen mensen uit binnen- en buitenland keken via de online onderwatercamera naar de wachtende vissen en er werd ruim 150.000 keer aangebeld om hen door de sluis heen te helpen. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) spreekt van recordcijfers.

Aan het begin van dit seizoen, in de maand maart, waren de verwachtingen al hooggespannen. Nieuwe acties zouden de bekendheid van de vier jaar geleden gestarte visdeurbel een boost gaan geven. Nadat de camera afgelopen maandag werd uitgezet, maakten de initiatiefnemers de balans op. 

Ondanks het natte en koude voorjaar liet die een groei in het aantal bezoekers zien van ruim 11 miljoen ten opzichte van vorig jaar, toen de website 8,2 miljoen keer werd bezocht. Daarbij moet wel aangetekend worden dat het ook om herhalingsbezoek gaat: het aantal unieke bezoekers ligt met 2,7 miljoen een stuk lager. 

Het aantal keren dat op de bel werd gedrukt om de sluis te openen is eveneens toegenomen, en wel met 45.000 keer ten opzichte van de 105.000 keer in 2023. 

Internationale aandacht
De meeste bezoekers kwamen dit jaar uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Brazilië. Die internationale aandacht is niet helemaal toevallig: Utrechtse ecologen vertelden over de visdeurbel op nieuwszenders en in televisieprogramma’s in Amerika, Duitsland, Engeland, Zuid-Afrika, Brazilië, Nieuw-Zeeland en Servië. 

Daarnaast was er nu een tweetalige website, een wekelijks Visdeurbel Journaal, een campagne die de waterwereld van Utrecht op de kaart zette en een enorme opblaasvis (Barry de Baars) die via sociale media de wereld overging.

Barrière
De visdeurbel werd in 2021 in het leven geroepen door de gemeente Utrecht, HDSR en OAK consultants. Het doel is vissen te helpen die in het voorjaar vanaf de Vecht via de Oudegracht en de singels naar de Kromme Rijn trekken, op zoek naar een plek om eitjes te leggen. 

De Weerdsluis is op deze route een belangrijke barrière, omdat die vaak gesloten is. Via een onderwatercamera kunnen mensen meekijken en op de bel drukken als ze wachtende vissen zien. De sluis wordt dan handmatig geopend.   

Dat de visdeurbel in een behoefte voorziet, is niet alleen HDSR duidelijk. Ook op andere plekken wordt volgens een woordvoerder inmiddels onderzocht of daar ook zo’n voorziening mogelijk is, bijvoorbeeld in Rotterdam. In Utrecht staat de onderwatercamera vanaf 3 maart volgend jaar, als het trekseizoen begint, weer aan. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie