secundair logo knw 1

Foto Unsplash

Waterbedrijf Vitens doet een beroep op de inwoners van Gelderland en Overijssel om zuinig aan te doen met water, omdat er een tekort aan drinkwater dreigt. Vitens ziet het watergebruik flink toenemen. In een aantal plaatsen en dorpen is sprake van lage waterdruk en komt er mogelijk al minder water uit de kraan, waarschuwt het drinkwaterbedrijf.

De oproep betekent kort douchen, niet de tuin sproeien en met name geen zwembadjes en opzetbaden vullen. Inwoners worden ook opgeroepen geen was te doen en auto’s niet te wassen. Het advies blijft in elk geval tot dinsdag van kracht.

De plaatsen waar de waterdruk afneemt, liggen veelal op de hoger gelegen zandgronden in het oosten, zoals Enschede, Hof van Twente, Luttemerberg, Lemelerveld en Dinkelland. Andere plaatsen met afnemende waterdruk zijn Varsseveld, Ulft, Nijkerk en Gendringen.

Tot 70 procent meer watergebruik
Een woordvoerder van het bedrijf laat weten dat er sprake is van 45 tot 47 procent extra watergebruik. Op sommige locaties is dat zelfs 70 procent meer.

De problemen met de drinkwatervoorziening zijn volgens het drinkwaterbedrijf toe te schrijven aan een aantal factoren, zoals de droogte en ook het Pinksterweekeinde, waarin mensen meer water gebruiken.

Door de haperende drinkwaterlevering zit Vitens nu in hetzelfde schuitje als het Vlaamse waterbedrijf De Watergroep. Dat slaagde er ruim een week geleden ook niet meer in om de drinkwatervoorziening op peil te houden als gevolg van een sterk groeiende watervraag. In Overijsse kwam er af en toe geen water meer uit de kraan.

LEES OOK
In Vlaanderen begint de drinkwatervoorziening nu ook te haperen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.