secundair logo knw 1

In Overijssel is structureel meer drinkwater nodig l Foto Unsplash/Chay Kelly

Drinkwaterbedrijf Vitens begint dit voorjaar met veldonderzoeken naar de opbouw van de bodem in het gebied tussen Zwolle en Ommen. Het is de eerste stap in de zoektocht naar een nieuwe bron voor drinkwater in Salland. Die moet 6 tot 10 miljoen kuub extra water per jaar opleveren voor de dorstige provincie Overijssel. 

Door de stijgende vraag naar drinkwater schiet de huidige capaciteit hier tekort, stelt Vitens. Dat is nu al zo, maar dat zal door de groei van de bevolking, de economische groei en klimaatverandering alleen maar erger worden. Op meerdere locaties wordt daarom naar nieuwe winbronnen gezocht. 

Daarnaast wil Vitens de capaciteit van bestaande winlocaties uitbreiden, zoals Hammerflier bij Den Ham. Twee milieuorganisaties maakten eind januari bekend hiertegen te gaan procederen, omdat zij zich zorgen maken over de gevolgen voor de natuur. Het drinkwaterbedrijf heeft dit plan nu voorlopig opgeschort en wil eerst samen met de provincie verder onderzoek doen.

Volgens woordvoerder Rik Dogger van Vitens staat de zoektocht in Salland hier los van. "Zowel Hammerflier als een nieuwe locatie hebben we heel hard nodig. We moeten nu al nee verkopen aan bedrijven."  

Boringsvrije zone
De veldonderzoeken vinden plaats in het gebied tussen Zwolle en Ommen, met als bovengrens de Overijsselse Vecht en als ondergrens de spoorlijn tussen Zwolle en Raalte. Het betreft het noordelijk deel van een zogenaamde boringsvrije zone, waar de provincie Overijssel het grondwater sinds de jaren negentig beschermt voor mogelijke drinkwaterwinning. 

Uit onderzoek van de provincie in 2023 blijkt nu dat dit deel het meest geschikt is voor grondwaterwinning. Daarbij is gekeken naar de technische haalbaarheid en naar factoren als de landbouw, de natuur en het landschap. 

De bodem in Salland is opgebouwd uit verschillende lagen. Diep onder het maaiveld zit een tientallen meters dikke kleilaag, die vlak na de ijstijd is gevormd. Daardoor staat het water uit de verschillende bodemlagen amper met elkaar in contact. Vitens wil het water winnen dat onder deze diepe kleilaag zit (diepe grondwaterwinning). 

Effecten
Volgens het onderzoek van de provincie kan hier potentieel 6 tot 10 miljoen kuub water per jaar gewonnen worden. Het eerste veldonderzoek, dat dit voorjaar plaatsvindt, moet meer inzicht geven in de bodemopbouw en de waterkwaliteit. Daarnaast zullen ook de effecten van de mogelijke winlocaties onderzocht worden.

Volgens Vitens is 'een zorgvuldig proces' vereist. Het drinkwaterbedrijf verwacht in 2027, na eventuele proefboringen en proefonttrekkingen, een definitief besluit te kunnen nemen over de hoeveelheid water en de locatie. 

De provincie Overijssel moet vervolgens een vergunning verlenen. "En dan moet de locatie nog gebouwd worden. Dat gaat dus nog wel een aantal jaren duren", aldus Dogger. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie