secundair logo knw 1

In Vlaanderen gaan de eerste projecten onder de vlag van Blue Deal van start. De Vlaamse regering heeft groen licht gegeven voor de investering van in totaal 26,9 miljoen euro in lokale projecten om water langer vast te houden.

Zowel de industrie als de landbouw lijdt onder de verdroging van Vlaanderen. Afgelopen zomer presenteerde de Vlaamse regering Blue Deal, een plan om de droogte en waterschaarste in het Belgische landsdeel structureel aan te pakken. Dit wordt ingevuld met projecten die gericht zijn op het langer vasthouden van water zodat het beter kan infiltreren.

Deze eerste projecten zijn nu goedgekeurd. De Vlaamse Taskforce Droogte beraadt zich over de besteding van nog eens 300 miljoen euro die de komende jaren worden ingezet in het kader van het Vlaams Energie en Klimaatplan.

Natte natuur
De eerste 6,2 miljoen euro uit het Blue Deal-plan wordt uitgetrokken voor aanleg van natte natuur. Herstel van deze natuur staat hoog op de lijst, omdat van de Vlaamse natte natuur in de afgelopen decennia 75 procent is verdwenen. Met het programma Natte Natuur wil de regering investeren in nieuwe moerassen, plassen, meren en natte graslanden.

Voor meer waterbehoud en infiltratie in landbouwgebied maakt de regering 2,5 miljoen euro vrij. De projecten richten zich onder meer op (her)plaatsen van stuwen, herstel van beken en inrichten van overstromingsgebieden. Nog eens 3,2 miljoen euro is bestemd voor 9 innovatieve droogteprojecten met (landbouw)bedrijven. In proeftuinen droogte kunnen ondernemers experimenteren met innovatieve technieken en alternatieve vormen van samenwerking.

Vlaanderen Waterproof
De regering stelt voorts 15 miljoen euro beschikbaar voor demoproject 'Vlaanderen Waterproof' de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO). Het programma richt zich efficiënt watergebruik.

Zo start er in het Zuid-Limburgse Haspengouw een project om de productiviteit van de fruitteelt te waarborgen, door slimme waterbuffering en de flexibele inzet van regenwater voor onder meer irrigatie en bevloeiing van de fruitbomen. Ander projecten richten zich op een bedrijventerrein (hergebruik regen- en afvalwater voor omliggende bedrijven en landbouw) en de inzet van een groevecomplex als bufferbekken.

 

MEER INFORMATIE
H2O-bericht: Blue Deal voor vernatting van Vlaanderen van start

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie