In Vlaanderen gaan de eerste projecten onder de vlag van Blue Deal van start. De Vlaamse regering heeft groen licht gegeven voor de investering van in totaal 26,9 miljoen euro in lokale projecten om water langer vast te houden.
Zowel de industrie als de landbouw lijdt onder de verdroging van Vlaanderen. Afgelopen zomer presenteerde de Vlaamse regering Blue Deal, een plan om de droogte en waterschaarste in het Belgische landsdeel structureel aan te pakken. Dit wordt ingevuld met projecten die gericht zijn op het langer vasthouden van water zodat het beter kan infiltreren.
Deze eerste projecten zijn nu goedgekeurd. De Vlaamse Taskforce Droogte beraadt zich over de besteding van nog eens 300 miljoen euro die de komende jaren worden ingezet in het kader van het Vlaams Energie en Klimaatplan.
Natte natuur
De eerste 6,2 miljoen euro uit het Blue Deal-plan wordt uitgetrokken voor aanleg van natte natuur. Herstel van deze natuur staat hoog op de lijst, omdat van de Vlaamse natte natuur in de afgelopen decennia 75 procent is verdwenen. Met het programma Natte Natuur wil de regering investeren in nieuwe moerassen, plassen, meren en natte graslanden.
Voor meer waterbehoud en infiltratie in landbouwgebied maakt de regering 2,5 miljoen euro vrij. De projecten richten zich onder meer op (her)plaatsen van stuwen, herstel van beken en inrichten van overstromingsgebieden. Nog eens 3,2 miljoen euro is bestemd voor 9 innovatieve droogteprojecten met (landbouw)bedrijven. In proeftuinen droogte kunnen ondernemers experimenteren met innovatieve technieken en alternatieve vormen van samenwerking.
Vlaanderen Waterproof
De regering stelt voorts 15 miljoen euro beschikbaar voor demoproject 'Vlaanderen Waterproof' de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO). Het programma richt zich efficiënt watergebruik.
Zo start er in het Zuid-Limburgse Haspengouw een project om de productiviteit van de fruitteelt te waarborgen, door slimme waterbuffering en de flexibele inzet van regenwater voor onder meer irrigatie en bevloeiing van de fruitbomen. Ander projecten richten zich op een bedrijventerrein (hergebruik regen- en afvalwater voor omliggende bedrijven en landbouw) en de inzet van een groevecomplex als bufferbekken.
MEER INFORMATIE
H2O-bericht: Blue Deal voor vernatting van Vlaanderen van start