Deze week gaat een proef van start om de sterkte van de gras- en kleibekleding van de Waddenzeedijken te testen. In totaal zullen er op 4 verschillende dijkvakken golfoploopproeven worden uitgevoerd.
Tijdens de proef worden twee golven tot wel twee meter hoogte nagebootst om de grasmat van de zeedijk in de Groningse Carel Coenraadpolder te testen. Later dit najaar volgen nog twee testen in de provincie Groningen (bij Chemiepark Delfzijl en bij de Emmapolderdijk), en een in de provincie Friesland (bij de Slachtedijk). De proef wordt betaald vanuit het Hoogwaterbeschermingsprogramma. De regie is in handen van POV-Waddenzeedijken, een samenwerkingsverband van de noordelijke waterschappen Noorderzijlvest, Wetterskip Fryslan en Hunze en Aa’s.
Met de proef onderzoeken de waterschappen de sterkte van de grasmat op de Waddenzeedijk. Ook willen ze ontdekken welke sterkteverschillen er bestaan tussen verschillende grasmengsels. Het nieuwe inzicht in de mengsels kan leiden tot nieuwe rekenregels, omdat de sterkte van de grasmat medebepalend is voor de sterkte van de dijk.
De stormsimulaties maken deel uit van een langer lopend onderzoek. In 2017 is geïnventariseerd welke grassoorten voorkwamen op de dijk en hoe sterk deze grassoorten zijn. Vervolgens ontwikkelden onderzoekers van de Universiteit Nijmegen verschillende nieuwe grasmengsels, die dieper in de dijk zouden moeten wortelen en de grasmat erosiebestendiger zouden moeten maken. De afgelopen zomer zijn de nieuwe grassoorten ingezaaid in de vier proefvakken. De komende jaren wordt bekeken welke grassoort het sterkst is en het meeste bijdraagt aan de stevigheid van de dijk.