secundair logo knw 1

Foto: WUR

Een innovatieve tuinbouwkas van Wageningen University & Research verbetert de waterefficiëntie in de tuinbouw in Libanon én biedt werk aan Syrische vluchtelingen in het land.

Efficiënter watergebruik is erg belangrijk in Libanon, omdat het steeds moeilijker wordt voldoende water van goede kwaliteit te krijgen. Een waterefficiënte tuinbouwkas waaraan de unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research en het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken meewerken, is onderdeel van een project dat moet zorgen voor meer waterefficiëntie in de tuinbouw in de Libanese Bekaa-vallei. Het project richt zich op duurzame voedselvoorziening én op werkgelegenheid voor Syrische vluchtelingen in Libanon.

De kas is de afgelopen maanden ontworpen, op basis van lokale weergegevens, en wordt momenteel gebouwd. Belangrijk uitgangspunt is dat de kas betaalbaar is voor lokale telers en optimale teeltcondities creëert in het plaatselijke klimaat.

De kas heeft betere ventilatie dan traditionele kassen, zodat overtollige warmte beter afgevoerd kan worden. Insectengaas zorgt ervoor dat er minder bestrijdingsmiddelen gebruikt hoeven worden en een passief verwarmingssysteem – een soort kruik – zorgt ervoor dat het in voorjaar ’s nachts niet al te koud wordt in de kas.

Deze drie innovaties samen leiden tot minder gebruik van water en bestrijdingsmiddelen en een hogere opbrengst. Juist die hogere opbrengst zorgt voor nieuwe werkgelegenheid, waarvoor Syrische vluchtelingen worden ingezet. De afgelopen jaren is de bevolking van Libanon met 25 procent gestegen. Door de oorlog in Syrië is tegelijkertijd een belangrijke afzetmarkt verdwenen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie