secundair logo knw 1

In het nieuwe laboratorium in Leeuwarden wordt onderzocht hoe bliksemontladingen onder water werken. Foto Wetsus

Op de WaterCampus in Leeuwarden wordt donderdag een nieuw hoogspanningslaboratorium geopend. Studenten en onderzoekers van Wetsus en NHL Stenden Hogeschool kunnen hier experimenteren met hoogspanning en water.

Een speciaal hoogspanningslaboratorium is een al langer gekoesterde wens van waterinstituut Wetsus, vertelt programmamanager Elmar C. Fuchs. ''Eigenlijk al toen we in 2015 naar ons nieuwe gebouw verhuisden. En sindsdien is ons onderzoek op dit gebied alleen maar uitgebreid.’’

Uiteindelijk viel de keuze op een ruimte in het Waterapplicatiecentrum op de WaterCampus. En is het laboratorium een gezamenlijk initiatief geworden van Wetsus en NHL Stenden. Beide instellingen verrichten onderzoek naar ‘electrohydrodynamics’ (de beweging van water door elektriciteit) en hopen hiermee op synergie.

Speciale regels
In het lab zit een aparte aansluiting, zodat niet het hele gebouw onverhoopt zonder stroom komt te zitten. Verder is de vloer geïsoleerd en er gelden speciale regels voor bijvoorbeeld de toegang.

Er zal onderzoek worden gedaan naar bijvoorbeeld elektrospray, waarbij water door een kleine, elektrisch geladen verstuiver stroomt. De lading zorgt voor heel kleine druppels en een groter oppervlak. ''Daardoor verdampt het water makkelijker’’, legt Fuchs uit. ''Deze techniek wordt al gebruikt voor ontzouting.’’

In het laboratorium kunnen onderzoekers diepgaander onderzoeken hoe de lading in het water zit en hoe het mogelijk is om water elektrisch op te laden en door hoogspanning in een andere toestand te brengen.

Bliksem
Hiervoor wordt verder onderzoek gedaan naar de ‘zwevende waterbrug’, die in 1893 al werd ontdekt, vervolgens in de vergetelheid raakte en dankzij Wetsus weer bekend werd. Ook wordt er gekeken hoe bliksemontladingen onder water werken.

Fuchs: ''Bij onweer zit er ongelooflijk veel energie in de wolken. Maar tot op heden is niet duidelijk hoe die lading is opgeslagen. Water is de meest onderzochte stof, maar de minst begrepen. We kunnen dus nog wel even vooruit.’’

Bestuurders Cees Buisman van Wetsus en Erica Schaper van NHL Stenden zullen het hoogspanningslaboratorium donderdag officieel openen. Dan zal ook de naam onthuld worden.

Update 18-4:
Het hoogspanningslaboratorium heet Gilbert-Armstrong Laboratory. Gilbert was de uitvinder van electrospray, Armstrong van de zwevende waterbrug. Beide onderwerpen worden in het lab bestudeerd.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.