secundair logo knw 1

Afbeelding: Waterschap Brabantse Delta

Een project van waterschap Brabantse Delta en vier andere waterschappen is genomineerd voor de titel 'Water Innovator of the Year'. Er zijn nog twee andere kandidaten voor de prijs die donderdag, bij het Watervisie congres, wordt uitgereikt.

Het genomineerde project betreft Phario waarbij afbreekbaar plastic wordt gewonnen van het slib uit rioolwater. Brabantse Delta is penvoerder van het project waar ook de waterschappen Fryslan, Dommel, Scheldestromen en Hollandse Delta bij zijn betrokken. Na de eerste testen werd de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Bath van Brabantse Delta aangewezen als pilotzuivering. Binnen het project is op een succesvolle manier, op kleine schaal, plastic gewonnen. Het doel is nu om de productiefaciliteiten uit te breiden.

De andere genomineerden voor de titel 'Water Innovator of the Year' zijn Fractiomate en NOAH Watersolutions. Fractiomate is een apparaat dat wetenschappers van de VU in samenwerking met Spark-Holland ontwikkelden om snel duizenden verschillende stoffen in een watermonster via chromotografie op te delen. Noah Watersolutions is een innovatieve manier van waterzuivering door middel van elektrocoagulatie.

De eretitel 'Water Innovator of the Year' zal worden uitgereikt bij het Watervisiecongres. De genomineerden krijgen tijdens het congres de kans hun innovatie te presenteren. Een jury, het publiek en internetstemmers bepalen uiteindelijk wie zich waterinnovator van het jaar mag noemen. Vorig jaar was watertechnologiebedrijf Pathema de winnaar. Pathema ontwikkelde het Industrial Vortex Generator – In Line-systeem. Dat is een chemicaliënvrije oplossing die reinigings- en productieprocessen van water vrijwaart van onder andere kalk, ijzeraanslag en biologische vervuiling.

Stemmen kan hier

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.
@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?